tacksägelsedagen

För ett par veckor sedan predikade jag i Vårdinge kyrka på tacksägelsedagen. Här kommer en förkortad version av min predikan jag höll den dagen!

Idag påminns vi om tacksamheten. Tacksamheten till livet och till Gud. Men alla kanske inte känner sig så tacksamma?

Därför vill jag ägna en stund till att se på sådant som kan hindra oss från att känna tacksamhet till livet och till Gud.

 

Den psykiska ohälsan ökar idag samtidigt som vi har högre krav på oss på alla områden i livet. Det är inte konstigt att vi känner oss otillräckliga. Det kan bli ganska tungt att bära på. Lite som en ryggsäck full med stenar. Varje sten symboliserar en tyngd. En sten kanske inte är så tung i sig själv men tillsammans med övriga stenar blir vårt bagage tungt att bära. Särskilt om man ska gå långt eller behöver ta sig igenom en del hinder i livet.

 

Den ryggsäck som jag förberett idag innehåller stenar som är mer eller mindre allmänmänskliga. Och jag tänkte att vi skulle ta reda på dem tillsammans.

Första stenen: Ingen tycker om mig

Andra stenen: Misslyckad

Tredje stenen: Otillräcklig

Fjärde stenen: Värdelös

Femte stenen: Ensam

 

Alla har vi någon gång känt av tyngden från en av dessa stenar. I Matteusevangeliet kapitel 11 och vers 28 står det så här ”Kom till mig alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila.” Det vi får göra när vi känner av tyngden från dessa stenar är att byta dem med Jesus. Hur kan det se ut?

Ingen tycker om mig- Romarbrevet 5:8 Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare. Alltså innan vi visste om att Gud fanns.

Jag är misslyckad- Jeremia 29:11 Jag vet vilka avsikter jag har med er, säger Herren, välgång inte olycka. Jag ska ge er en framtid och ett hopp! Vi är på väg, inte perfekta eller felfria! Om vi misslyckas med någonting betyder det inte att vi är helt misslyckade. Vi är på väg. På väg till att bli bättre än dagen innan, på väg att klara uppgiften bättre. Du är på väg och Guds tankar för ditt liv är välgång. Han vill ge dig en framtid och ett hopp!

Otillräcklig- Filipperbrevet 4:13 Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft! Vi får ta en dag i taget och påminna oss om att Gud är med och ger oss kraft för varje dag.

Värdelös- 1 johannesbrevet 4:9 Så uppenbarades Guds kärlek hos oss: han sände sin son till världen för att vi skulle ha liv genom honom. Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud utan att han har älskat oss och sänt sin son som försoningsoffer för våra synder.

Ensam- i Psaltaren 121:1-8 står det. Jag ser upp mot bergen: varifrån ska jag få hjälp? Hjälpen kommer från Herren som har gjort himmel och jord. Han låter inte din fot slinta, han vakar ständigt över dina steg. Han sover aldrig, han vakar ständigt, han som beskyddar Israel. Herren bevarar dig, i hans skugga får du vandra, han går vid din sida. Solen ska inte skada dig om dagen, inte månen om natten. Herren bevarar dig från allt ont, från allt som hotar ditt liv. Herren ska bevara dig i livets alla skiften, nu och för evigt.

 

warm-2798864_640

Den här ryggsäcken vi bär på. Den kan bli lättare. Jesus säger att Han vill byta börda med oss. Det Han menade var att om vi kan se på oss så som Han ser på oss. Om vi kan förlåta oss själva så som Han förlåtit oss. Om vi kan älska oss själva så som Han älskar oss. Då blir ryggsäcken lättare. Jesus vill bära våra tunga tegelstenar det var det Han visade när Han kom till jorden. Han ville visa att Han kan ta vår skit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: