kom till källan…

För ett par veckor sedan läste vi texten om när Jesus möter den samaritiska kvinnan vid Sykars brunn. Du kan läsa hela texten här. 

Vi kom att prata om den tidens syn på kvinnor och vad det innebar att Jesus pratade med den här samaritiska kvinnan. Hon kom dessutom mitt på dagen vilket skulle kunna antyda att hon var utstött från sitt eget samhälle dessutom. Det rörde upp en hel del känslor i den grupp vi var. Det är min erfarenhet när jag läser i Bibeln. I olika tider är det olika texter som griper tag och som kan både bråka med mig eller röra upp känslor av olika slag. Bibeln kallas för en levande bok och jag tänker att det här är ett bevis på livet som finns i orden. De är fortfarande aktuella och kan hjälpa oss att förstå oss själva, våra medmänniskor och även Gud. Bibeln är inte en regelbok med punkter att blint följa. Det är ord som bråkar i mig så att jag växer i insikt, i mognad och helande.

Jag hade valt den här texten av en helt annan anledning. Jag hade kvällen innan suttit vid pianot i kapellet och sjungit och blivit berörd av en särskild sång. När jag sedan läste texten i Johannes fick jag en insikt om källan som Jesus pratade om.

Jag är uppvuxen i kyrkan och har någonstans lärt mig att källan från Gud den kommer lite då och då. En del kallar det för ”väckelse” eller ”gudsupplevelse”. Men att den där källan är något otillgängligt som inte går att veta när den kommer flöda. Det är iallafall vad jag fått lära mig. Jag tror det är en ganska så vanlig upplevelse och att den kommer ur en erfarenhet av tider av tydlig ström som sedan sinat i våra liv. När man inte förstår varför den sinat eller vad strömmen beror på kan det bli svårt att förhålla sig till torrtiderna. En del väljer att fokusera på torrtiden och menar att den är det normala. Andra bråkar med torrtiden och vägrar acceptera den utan envist låtsas leva i ett flöde.

När Jesus möter kvinnan vid brunnen ställer han en rak fråga till henne och hon ställs inför ett avgörande val. Antingen  vara ärlig och berätta om verkligheten vilket förklarar varför hon även var utstött ur hennes egna sammanhang. Eller så kunde hon försköna verkligheten och dra till en liten snabb lögn för att det skulle verka iallafall lite bättre än det faktiskt var. Kvinnan valde att vara ärlig även om det satte henne i en väldigt sårbar position. Det Jesus gjorde var att se henne i ögonen och utifrån hennes ärlighet låta henne få smaka på den sanna kärleken. Hon fick ett kärleksmöte som gjorde att hon fick sådan frimodighet att hon sprang tillbaka till staden och ropade till alla om det möte hon hade gjort. Om hon hade känt skam innan så var den som bortblåst. Kvar var en fri kvinna som hade fått smaka på något rent och sant.

Vi kan lära oss mycket av den här kvinnan. Av den sårbara ärlighet hon visade. Om vi vågar vara lika sårbart ärliga i vårt möte med Jesus så tror jag det kommer leda oss närmare flödet.

Här är texten till den sång jag sjöng och nedanför ligger en video där du kan få höra sången på engelska. Källan finns närmare än du tror, den står fast och flödar ständigt.

Till Guds källa vill jag vandra
med min skuld som tynger mig
Lyft av bördan och förlåt mig
Herre, kom och möt mig där

Vid Guds källa flödar kärlek
läker varje sårad själ
Jag vill ta mig till den källan
Herre, kom och möt mig där

Dyre Jesus jag är redo
överlämnar allt jag bär
Ta min hand nu led mig närmare
Herre kom och möt mig där

Kom till källan du som längtar
Låt dig fyllas av Guds ström
Herren kallar, herren ropar
Jesus väntar på dig där

(Text & Music: Brian Derksen, Michael Hansen 2004, svensk översättning Mattias Martinsson och Jeanette Alfredsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: