Buy nothing day…

Varje år producerar varje person ca 477 kg sopor. Ungefär hälften av det går att återvinna på något sätt. 134 kg är matavfall och 30% av det är helt i onödan. Alltså att vi köpt hem mat som blir dålig innan vi hinner använda det. Vad livsmedelsproducenter och butiker slänger varje år ska vi inte gå in på… Listan kan göras lång och samvetet tyngas av hur eländigt det ser ut. Vi behöver inte en till shoppingdag med extremt låga priser. Vi behöver fler dagar då vi bestämmer oss att inte handla något alls. Vi behöver lyfta dagar där vi får öva oss i att vara tacksamma för det vi har. Att vi har varandra, att vi får bo i trygghet, att vi är friska, har sammanhang att tillhöra osv. Dagar av förnöjsamhet. Förnöjsamheten ger inte samma snabba kick som att köpa ännu en billig pryl men ger heller inget dåligt samvete i garderoben över alla fina oanvända fynd som gjorts. Att vara nöjd med livet även om man inte har det senaste. Det är en bortglömd guldkant i tillvaron. Det skapar utrymme och frisk luft att andas. Utöver det ger det miljön en chans, det ger våra medmänniskor en chans, det ger våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn en chans till liv. Inte nog med att förnöjsamheten ger oss mer livskvalité den kommer även påverka andra i samma riktning. Den här veckan ger oss en bra chans att fundera över våra shoppingvanor, över vilka drivkrafter vi har i livet och vad vi lämnar efter oss av olika avtryck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: