den längsta resan..

En av vår tids största utmaningar både i kyrkan och utanför är en resa på ungefär 40 cm.  Det är avståndet mellan huvud och hjärta på människans kropp. Inte ens ett steg lång och ändå kan den resan kännas som den svåraste och mest tidskrävande i världshistorien. Vad är det som gör det så svårt?

Tror det kan vara olika saker för olika personer i olika tider. För människan är en fantastisk skapelse som inte går att rätta in i ett tydligt dokument att styra efter.

I ordspråksboken står det så här i kapitel 3 och vers 5.

”Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta

och lita inte till ditt eget förstånd.”

Här beskrivs resan som vi utmanas att göra. Att förtrösta på något annat än vårt förstånd. Vad innebär det och hur gör man?

Förtröstan förutsätter någon form av tillit. Tillit på att något håller även om jag inte har full kontroll. Tillit till att det finns något gott i universum som verkar för mitt välmående. Tillit till livet att det håller i alla upp och ned gångar. Tillit till mig själv, min förmåga att ta beslut och mod att göra det jag tror är rätt.

Om vi saknar tilliten då blir det svårt att förtrösta på något annat än vårt förstånd. Hur ska vi då kunna veta hur det blir? Hur ska vi kunna beräkna slutresultatet? Det kan vi inte och det är själva grejen.

Som troende har jag bjudit in en annan dimension i mitt liv.  En dimension som vill öppna dörrar där mina kalkyler säger omöjligt. En dimension som vill lätta upp regelsystemen jag upprättat för att ha balans. En dimension som vill att jag ska känna hur livet pulserar i hela min kropp. En dimension som vill leda mig till ökad helhet, större insikt om livets mysterier och en harmoni som inte är bunden till yttre faktorer.

Men inte ens i kyrkan lyckas vi med den tilliten. Så mycket i livet och tron har gjort oss osäkra på om det vi tror på verkligen håller. Precis som Israels folk som vandrade 40 år i öknen så glömmer vi bort vem det är vi tror på. Gång efter gång uppmanade Mose folket att våga tro på att Guds löften håller. De vandrade 40 år i öknen för en resa som är ungefär 40 centimeter lång. Det tog en dag för Gud att föra ut folket ur slaveriet i Egypten men det tog 40 år för folket att förstå sin frihet. Samma resa görs om och om igen, den är allmänmänsklig.

Gud manar oss ständigt till den här vandringen att våga lita på Honom, våga trotsa förståndet och kontrollbehovet. Våga lyssna på hjärtats puls, följa längtans riktning och ta ett steg fram i det okända. Gud gör det inte för att stöka till livet och göra det mer komplicerat. Gud gör det för att det är själva receptet på liv. Ett liv som är värt att leva följer inte nödvändigtvis scheman till punkt och pricka. Livskvalité sitter nödvändigtvis inte i avprickade ”att göra”-listor även om såna har sin plats och kan ge viss tillfredsställelse.

På söndag firar vi första advent och jag sitter och förbereder predikan jag ska dela på vårt adventsfirande i Gnesta. Om tiden som ligger framför då vi ställer om rutiner, lägger i en annan växel, förbereder, planerar och pyntar för ett firande som många gånger hamnar i skymundan. För hoppet som föddes in i tidshistorien. Gud som blev människa för att visa oss att ett annat liv är möjligt. Ett liv som inte styrs av rädsla, av förtryckande strukturer och hat. Ett liv som styrs av kärlek, i längtans riktning, i en relation med Skapelsens ursprung.

Varje år inbjuds vi på nytt att göra den här resan. Att släppa taget om förnuftet och låta hjärtat styra valen. Att välja tillit framför oro. Tillit på att Skaparen har oss i sin hand och vet vad vi behöver och längtar efter. Tillit till att det hjärtat manar oss till är en hållbar väg att gå på även om förnuftet inte har räknat ut alla konsekvenser fullt ut än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: