advent betyder ankomst

Advent betyder ankomst. Vi firar att Gud sände sin son till jorden och vi firar att Han ska komma igen. Ankomst. Det ligger inget kanske i det ordet. Han kommer igen och vi som Guds folk får göra det vi kan för att marken, våra hjärtan, ska vara mottagliga för det Gud gör.

Kyrkoåret är en tradition som förenar och som leder kyrkan framåt oavsett vad vi ser eller känner. Traditionen-upprätthåller sanningen i tider av torka. I tider av väntan.

Regelbundenheten håller liv i tron. Under ökentiderna är traditionen livsviktig, det är då det trotsiga hoppet manifesterar sig i Guds folk. Vi tror fast vi inte ser. Vi följer fast det känns omöjligt eller ibland till och med lönlöst.

Traditionen bär oss när allting verkar dött och hjälper oss att fästa blicken på rätt ställe.

Men Gud har inte kallat oss att leva i en tradition. Han kallar oss till en relation.

Advent betyder ankomst. Det finns inget kanske i det ordet. Jesus kommer tillbaka. Han kommer komma tillbaka in i världshistorien och Han kommer tillbaka till oss varje gång vi ropar Hans namn. Varje gång vi gör plats åt honom i våra hjärtan och i våra liv. Gör portarna vida, låt ärans konung komma in.

 

Det är inte bara fina ord. Det är vår tids utmaning. All tids utmaning. Att ta emot frälsaren på det sätt som Han kommer. Inte som vi vill och har tänkt det utan som Gud har tänkt det.

Vi firar advent, det är en tradition som bär löftet från ett år till ett annat. Som bär hoppet framåt tills det på nytt blir synligt på jorden. Både i enskilda liv och i världshistorien.

 

Vi firar advent därför att Guds kärlek är så stor. Därför att Gud älskade människan så mycket att Han lät sin enfödda son kliva in i världshistorien för att alla som tror på Honom ska ha liv, liv i överflöd.

Vi firar advent för att skapa utrymme för reflektion, för att förbereda våra hjärtan på något som kan förändra allt. På ljuset som vill bryta in i allt det mörka, på ett hopp som segrar över alla ”tänk om”.

Advent är en tid av fasta, en tid att sakta ned och låta hoppets budskap ta plats i vår vardag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: