en formande gemenskap

Vad drömmer du om?

Oavsett om vi drömmer om att äga ett hus i Karibien, att ingen enda människa ska svälta ihjäl, eller att bara få vara sig själv så behöver vi aktivt göra saker för att nära den där drömmen. Vi behöver både fylla oss med inspiration och kunskap om drömmen men också ta steg i tro för att det här kommer gå vägen.

En församling är en grupp människor som delar en gemensam dröm. Drömmen om Guds rike gestaltat här på jorden. Men vad innebär det egentligen?

Vad är Guds rike? Jo det är den vision som Jesus delade genom sitt liv och den undervisning han gav. Jesus talade om ett liv styrt utifrån hjärtat och gick före och visade hur det kunde gå till. Jesus hamnade i alla möjliga situationer både våldsamma och knepiga. Det verkar inte spela någon roll vilken situation han hamnade i resultatet var alltid detsamma. Jag tror att det är det som gör att man blir berörd av berättelserna om Jesus kärleken segrar nämligen varje gång.

Men det innebär inte något flum! Jesus kunde ryta till han med! Fast oftast till de man minst av allt tänkte skulle få sig en utskällning. Det var de laglydiga och de som trodde sig ha allting klart för sig. De som såg sig som rättfärdiga. De fick sig ofta rejäla tillsägelser därför att de i sin strävan att göra rätt glömde att ta med hjärtat på resan.

Drömmen om en värld präglad av en kärlek som upprättar det som gått sönder, som helar sår och som skapar nya förutsättningar. Det är vad Guds rike handlar om.

När vi möts så är det för att stärka varandra i kampen för kärleken. Det är för att inspirera varandra till att sprida kärlek ännu mycket mer. Och det är ibland också för att rätta till perspektivet när vi glömt bort vad drömmen handlar om.

En nystartsprocess, så som den vi har gått igenom här, behöver lägga mycket fokus kring att rätta till. Därför att tiden ofta gör att vi människor glömmer bort vårt varför. Vi har fastigheter att ta hand om, scheman att fylla med verksamheter och en massa saker som känns viktiga.

Fast det absolut viktigaste av dem alla är inte formerna eller våra byggnader utan att vi har en gemenskap som sporrar oss att fortsätta leva i kärlek. Det är den vi behöver slå vakt om och försöka bevara framför allt annat. Det är svårt. För tiden gör att vi kommer på en massa roliga saker vi kan göra i kärlekens namn och helt plötsligt blir alla de där sakerna vi gör viktigare än att vi hinner se varandra i ögonen, lyssna på svaret från ”hur mår du” och göra den där lilla gesten som får en annan att känna sig sedd och älskad.

När vi nu går vidare från vår ”nystartsprocess” så är det med fasta steg in i ett annat sätt att leva och se på saker. Vi vill formas av Guds kärlek och samlas runt detta centrum.

Vi möts för att stärka varandra i den gemensamma dröm vi har. Vi möts för att uppmuntra varann och bekräfta gåvor och förmågor som vi ser hos varandra. Vi möts därför att vi tror att det är i gemenskapen som vi formas bäst. Mötet kan vara både inlagt i en kalender med bestämda ordningar och innehåll eller spontant som att bjuda på glass en strålande eftermiddag och njuta tillsammans på en trapp nära dig.

Det viktiga är att vi fortsätter nära den gemensamma drömmen som i sin tur kommer förverkliga våra egna individuella drömmar om att få vara oss själva, vara i funktion och bli sedda för dem vi är. Därför att när vi tillsammans möts för att stärka oss i den gemensamma drömmen om Guds rike gör vi också plats för varandra att vara dem Gud skapat oss att vara. Det är liksom winwin på metanivå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: