”Make love great again..”

Vad är sann kärlek och hur kan vi leva i den?

Jag vet inte om du har lagt märke till det men det här året har fullständigt bombarderats av rörelser som vill lyfta upp kärleken igen. Amnesty drev kampanj under tidig vår med rubriken ”make love great again”. I var och varannan butik har man kunnat köpa kläder med kärleksbudskap och jag hittade till min glädje en kopp med texten ”love always wins”. Det är helt enkelt lätt att vara kristen och hitta snygga temakläder just nu ;)!

Det är dock såklart inte alla som ser sig som kristna för att brinna för kärleken. Så är det ju, kärlekens kraft är allmänmänsklig. Den är planterad i oss alla sen urminnes tider. Oavsett vad man tror eller bekänner sig till är det möjligt att vara i kontakt med kärleken.

I Bibeln lär vi oss att Gud är kärlek. Alltså att själva källan till kärleken är Gud. Och vi lär känna kärleken genom Jesus. Oavsett om man tror att Jesus är Guds son eller har några övernaturliga dimensioner till sin person tror jag de flesta kan hålla med om att det liv han levde inspirerar till ett liv i kärlek. Till att möta alla människor med kärlek. Den kärlek Jesus visade människor var och är fortfarande radikal och revolutionerande. Han pratade med kvinnor som om de vore jämlikar och var på så sätt oerhört radikal i den tid och kultur han befanns i. En riktig feminist (på riktigt alltså, se blogginlägget för att få veta mer!)

Jesus hade lite till övers för dem som trodde de var bättre än andra. Jesus valde ofta att umgås med de utstötta, de ocoola de som hade svårt att se sitt eget värde. Han mötte deras blickar med sådan kärlek att många gick ifrån mötet med honom med förvandlade liv. De såg nu på sig själva med andra ögon, de kanske till och med hade läkt djupa själsliga sår bara genom att möta kärleken i Jesus.

Så när det nu höjs röster om att göra kärleken till vår främsta drivkraft i världen igen vill vi som kyrka såklart vara med! Vi vet att vi inte alltid lyckats så bra, vi går ofta vilse i traditioner och regler. Men vi vill. Vi vill vara med och göra kärleken till världens drivkraft igen. Kärleken till oss själva, till varandra och till den jord vi bor på.

I kyrkan vill vi erbjuda en plats att utforska vad sann kärlek innebär. Vi har en skatt i Bibeln med texter skrivna för flera tusen år sedan som fortfarande utmanar och inspirerar i vad kärlek är och hur vi kan leva i den i vår vardag. Det är vad vi har på agendan. Att komma närmare kärlekens källa, att lära oss hur ett liv i kärlek kan se ut och hjälpa varandra att växa i kärleken.

I Bibeln lär vi oss att kärlek är den kraft som är störst och som kommer segra till sist. Bibeln ger oss många anledningar till att känna hopp för vår tid. Vi vill dela med oss av det hoppet i vår vardag, i våra samlingar som vi har i kyrkan, i gemenskap och i samhället och på alla möjliga andra sätt.

Ett steg är att låta Bibelns ord om kärlek utmana och inspirera oss på nytt. Så här kommer några verser från 1 Korinthierbrevet 13:4-7 ord som är värda mer uppmärksamhet än på ett bröllop!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: