”frikyrka låter suspekt”

Länge har jag klurat på att försöka svara på några av de mest förekommande åsikterna/fördommarna/bilderna av kristna och frikyrkliga. I samband med startfesten fick jag ihop några sidor som jag kallar för en ”Frikyrklig ordbok”. Det är ett försök att ge en lite mer varierad bild. Kanske får du en aha-upplevelse eller ett gott skratt. Hur som helst hoppas jag det ska bli till rolig och nyttig läsning för dig. De kommande fredagarna kommer jag posta några åsikter/påståenden åt gången. Mot slutet, om det är något du upplever att jag inte besvarat, får du gärna komma med tips på hur vi kan fylla på denna ordbok med fler saker som behöver redas ut!

Så då börjar vi trevlig läsning 🙂

Vad betyder egentligen frikyrka? Finns det någon kyrka som inte är fri och i så fall ifrån vad?  Kyrkan är väl bara en sekt av bokstavstroende naiva, trångsynta människor som sjunger gamla psalmer…

Frikyrka låter suspekt- Frikyrka är inget annat än en kyrka fri från en särskild kristen tradition. Svenska kyrkan är inte fri i den bemärkelsen även om den är fri från staten som alla andra samfund numera. Svenska kyrkan följer en luthersk tradition, katolska kyrkan en katolsk tradition osv.. frikyrkan behöver inte följa någon annan gubbe än Jesus i utformandet av praktiker, böner och livsstil. Frikyrkliga människor kan därför inspireras av alla möjliga kristna traditioner och lära av dem alla. Det finns tillexempel väldigt mycket inspirerande att lära av en munk eller nunnas sätt att se på livet och förhålla sig till Gud. Det är jätteinspirerande med den keltiska traditionen och ökenfäderna (alltså kristna som bosatte sig i öken för att fördjupa sin tro). Det går inte riktigt att sätta in frikyrkan i ett fack då uttryckssätt skiljer sig oerhört åt från församling till församling. Mycket beror på medlemmarna i den enskilda församlingen vad de inspireras av och vad de tycker om för litteratur, musik osv. Sverige har flera olika frikyrkliga samfund som alla idag samarbetar och har lika syn på det mesta exempel på frikyrkliga samfund är Equmenia, Pingströrelsen, Evangeliska Frikyrkan och Frälsningsarmén bland många fler. Frikyrkan växer i världen idag och den tar sig en massa olika uttryck alltifrån Hillsong, 24-7 prayer, New monasticism, L’Abri Fellowship, Bethel, Cageless birds och mycket mer!  

Frikyrkliga människor är präktiga-Förlåt, ja det är och har varit ett problem i kyrkan länge att man känner ett krav att visa upp ett fint yttre. Ett krav som gjort att både vi själva och andra mått dåligt. Det är inte vad Jesus menade- kyrkan är inte ett museum med redan klara föremål det är en verkstad där arbete pågår. Du är välkommen som du är, vi arbetar på att leva utan masker. Du kommer märka ganska snart att vi inte är perfekta.

Kyrkan är bara intresserad av pengar- Jesus var radikal och utmanande på många områden. När det kommer till relationen till pengar var han kanske allra tydligast. Men människan blir snabbt förblindad av makt och status. Genom hela kyrkans historia ser vi hur makt och status snurrat till det för ledare och präster. Därför har vi också en hel del reformationsrörelser genom hela kyrkans historia. Grupper som börjar läsa Bibeln och ta den på allvar och ifrågasätter etablissemanget. Vi behöver hela tiden omvända oss ifrån saker som lockar och får oss att ta genvägar i livet. Frikyrkan får inte mycket till statliga bidrag. Fastigheter, verksamheter och anställda finns tack vare enskilda människors givande. Människor som vill investera i kyrkans uppdrag att predika om hoppet som vi har i Jesus. Den svenska frikyrkan har ett stort engagemang och arbete över hela jorden där vi arbetar med alltifrån sjukvård, utbildning, avskaffande av trafficking, slavhandel och fattigdom mm. Att det sen finns enstaka knäppgökar som skaffar sig flådiga bilar och lever lyxliv på andra människors bekostnad förtar inte det stora arbete som kyrkan faktiskt gör. Vi är trots allt bara människor och knäppgökarna är utspridda i alla möjliga organisationer och system.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: