”frikyrkan är en sekt”.. del 2

En frikyrklig ordbok intro: Länge har jag klurat på att försöka svara på några av de mest förekommande åsikterna/fördommarna/bilderna av kristna och frikyrkliga. I samband med startfesten fick jag ihop några sidor som jag kallar för en ”Frikyrklig ordbok”. Det är ett försök att ge en lite mer varierad bild. Kanske får du en aha-upplevelse eller ett gott skratt. Hur som helst hoppas jag det ska bli till rolig och nyttig läsning för dig. De kommande fredagarna kommer jag posta några åsikter/påståenden åt gången. Mot slutet, om det är något du upplever att jag inte besvarat, får du gärna komma med tips på hur vi kan fylla på denna ordbok med fler saker som behöver redas ut!

Håll i hatten här är del 2!

Frikyrkan är en sekt-Definitionen av sekt är att det är en avvikande ideologisk grupp, att det är något som skiljer sig från mängden. Det behöver ju inte nödvändigtvis vara dåligt. En sekt blir negativ när man isolerar sig och stänger in sig i tankesätt och beteenden som gör att man inte vill vara i relation med omgivningen. Att isolera sig från omgivningen, stänga in sig i tankesätt och beteenden går emot allt som kristendomen står för. Vi är kallade att vara i relation, med oss själva, varandra, omvärlden och Skaparen av hela universum.

I kyrkan sjunger man bara gamla sånger ur en psalmbok-Kyrkan har en rik sångskatt, under vissa tider har man gjort ett försök att samla favoritsångerna i en bok. Därav sångböcker, psalmböcker och andra häften. Problemet är bara att det typ skrivs tusen sånger till Gud varje dag och att alla är jättebra (eller ja.. beroende på smak osv). Vilka sånger som sjungs i kyrkan avgörs av dem som vill sjunga. Ibland blir det sånger ur någon av psalmböckerna för där finns det mycket fina sånger, ibland blir det någon sång från hillsong, bethel, worship central eller något av alla de andra kyrkor och forum som fullkomligt spottar ur sig sånger som beskriver Gud, Guds kärlek och relationen till denna Gud. Om du skriver in christian worship på spotify eller youtube har du rätt många timmars lyssning, du kommer säkerligen hitta någon melodi och textrad som du kommer fastna lite extra för. Sångerna används som hjälp i meditation och bön. Ett sätt att samla sig själv eller gemenskapen runt det som är vår gemensamma tro. Vi älskar att sjunga tillsammans och de gånger då sångerna börjar leva ett eget liv och vi får följa med i skapandet av hjärtats toner då känns det som att vi är i himmelriket.

Tungotal är något suspekt-Jesus sa efter att han uppstått att han skulle sända sanningens Ande, hjälparen, som ska vägleda och trösta dem som tror på Jesus. Vi firar dagen då Anden drabbade mänskligheten varje år, pingsten. Vissa åker till sina sommarstugor då och andra minns att Gud gjort allt för att återupprätta kommunikationskanaler med sin skapelse (en del gör båda sakerna samtidigt och det är också ok). Tungotalet är ett slags hittepåspråk som du kan få om du ber om det. Ett språk som gör dig närvarande i nuet, som får dig landad i din sanna identitet (den du är skapad till), som fyller på med fantasi, liv och skaparkraft för det liv du lever. Tungotalet är inte tänkt att användas mellan människor utan det är ditt hemliga språk med Gud där din ande kommunicerar direkt med Guds ande utan mellanhänder eller stressande tankar som kan hindra din koncentration. Tungotalet är inget krav för att kommunicera med Gud men det kan vara en hjälp!

 

Kristna är trångssynta- Kanske har vi läst bibelstycket där Jesus säger att vi ska gå på den smala vägen lite väl bokstavligt ibland. Kyrkan har under vissa tider präglats av väldigt mycket rädsla. Det rädslan gör är att den hämmar livet. När rädslan får fotfäste i en människas liv blir ett av resultaten trångsynthet. Ambitionen var kanske att leva rätt och sunt men kombinerat med rädsla blir den ambitionen inte bra. Jesus lär oss att vi inte ska döma, att ingen är felfri, utan att vi ska möta varandra med samma kärlek som vi möter oss själva med. Det är typ världens största utmaning särskilt i den tid vi lever i. Därför har Jesus också förklarat att han vet att vi kommer misslyckas om och om igen. Men det hindrar inte Gud från att älska oss. Tvärtom Gud lät Jesus dö för våra fel när vi var som allra värst står det i Romarbrevet 5. Äh vi läser det va?! Rom 5:8 ”Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.” Så kärnan i ett kristet liv är att erkänna hur fel det kan bli, hur bristfällig jag är och hur jag ständigt är i behov av den felfria kraften (Gud). Det är det Leonard Cohen sjunger om i ”Hallelujah” och det Paulus beskriver när han säger att han förvarar hoppet han har i Jesus som en skatt i ett lerkärl där hans brister får användas för att Jesus ska lysa genom honom. Kristen tro handlar inte om att leva perfekt eller syndfritt utan att ha som mål och mening i livet att Jesus ska leva genom oss. Att hans kärlek ska driva oss, att det hopp som finns i Jesus ska bära oss och så vidare. Kristen tro handlar därför väldigt lite om våra prestationer och mer om vår vilja att lämna alla våra bekymmer och brister till Jesus. Det är något som sker regelbundet i ett kristet liv. Om du vill testa på det här med att leva med Jesus kan du be en enkel bön, tex så här ”Jesus jag har hört att det finns hopp och liv i relationen med dig. Nu ber jag dig att du ska fylla också mitt liv med ditt ljus. Led mig på rätta stigar och lär mig att följa i Dina fotsteg. Jag vill lära känna dig. Amen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: