”Kristna är dömande”… del 3

En frikyrklig ordbok intro: Länge har jag klurat på att försöka svara på några av de mest förekommande åsikterna/fördommarna/bilderna av kristna och frikyrkliga. I samband med startfesten fick jag ihop några sidor som jag kallar för en ”Frikyrklig ordbok”. Det är ett försök att ge en lite mer varierad bild. Kanske får du en aha-upplevelse eller ett gott skratt. Hur som helst hoppas jag det ska bli till rolig och nyttig läsning för dig. De kommande fredagarna kommer jag posta några åsikter/påståenden åt gången. Mot slutet, om det är något du upplever att jag inte besvarat, får du gärna komma med tips på hur vi kan fylla på denna ordbok med fler saker som behöver redas ut!

Varsågoda här är del 3!

Kristna är dömande-”Kristna är bara emot en massa saker som abort, alkohol, homosexualitet, spel och en massa andra saker…” Ja alltså det här är ju typ den rotknöl vi hela tiden snubblar över när vi ska försöka förklara vår tro. Nej vi är inte alls emot en massa saker. Vi är för massa saker och ibland blir resultatet att vi avstår från saker. Ska vi ta alkoholen som exempel? Frikyrkan växte fram samtidigt som Sverige höll på att supa ihjäl sig på slutet av 1800-talet. Frikyrkan blev ett forum och en hjälp för människor att komma ur ett missbruk och därför blev avståndstagandet till alkoholen naturlig. Så var det också med spelandet, folk spelade bort hus och hem och familjer blev lidande. Sånt gillar inte kristna som tror på alla människors lika värde och engagerade sig därför för att hjälpa dessa som fastnat hos speldjävulen. Med tanke på att spelmissbruket fått nytt uppsving kanske vi borde bli emot det igen. Vi är också för liv därför har kristna traditionellt varit kritiska till abort. Numera är frågan inte lika enkel, i många länder dör många kvinnor just på grund av att de inte haft tillgång till en säker abort. Här arbetar kyrkan både med att upplysa om preventivmedel och familjeplanering men också med att ge den vård kvinnor behöver. Vi är för människor och tror att alla är skapade till Guds avbild. Vi tror på mångfald och att inte sätta stämplar, etiketter eller bokstäver på folk. Vi vill se människan. Vi har inte alltid lyckats kommunicera det här så bra, ibland är det enklare att fokusera på det man är emot än det man är för. Men vi ser ju att det skapat en massa onödiga sår och vill passa på att be om förlåtelse för det. Vi vill hellre foka på det vi är för från och med nu, ok?!

 

Bokstavstroende är farligt och bakåtsträvande- Som kristen tror vi att Bibeln är Guds ord. Det innebär att vi tror att Gud inspirerat och använt människor till att skriva ned berättelser, visdom och annat som kan komma till nytta för oss. Människorna som skrivit ned är vanliga människor som ställt sina liv till Guds förfogande. Det märker man när man läser i Bibeln, de var tydligt präglade av sin kultur och den tidens kunskap och tänkande. Man märker också att författarna ofta haft en särskild grupp i åtanke när de skrivit då de förklarar och använder begrepp som vissa kulturer och sammanhang förstod. Det gör att vi idag i Sverige behöver läsa Bibeln med öppna sinnen. Dels med förståelse för den tidens synsätt och den kunskapen kan vi få tack vare vetenskapen som forskat och fått fram arkeologiska fynd, texter och annat som kan beskriva den tidens förutsättningar. Dels behöver vi läsa Bibeln med förståelsen att vi själva är präglade av en kultur och ett synsätt som också skiljer sig en hel del från då texterna skrevs. Det gör att argumentet ”bokstavstroende” blir lite komplicerat. Ja vi tror att Bibeln är Guds ord, nej vi gör inte EXAKT som det står jämt för det står en hel del knasiga saker ibland ju!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: