”Kristna är naiva” … del 4

En frikyrklig ordbok intro: Länge har jag klurat på att försöka svara på några av de mest förekommande åsikterna/fördommarna/bilderna av kristna och frikyrkliga. I samband med startfesten fick jag ihop några sidor som jag kallar för en ”Frikyrklig ordbok”. Det är ett försök att ge en lite mer varierad bild. Kanske får du en aha-upplevelse eller ett gott skratt. Hur som helst hoppas jag det ska bli till rolig och nyttig läsning för dig. De kommande fredagarna kommer jag posta några åsikter/påståenden åt gången.

Sista delen hoppas du har lärt dig något, skrattat lite igenkännande och kanske blivit lite nyfiken. Det vore roligt att höra vad du tycker och framförallt om du saknar något som borde redas ut?!

Nu kör vi del 4!!

Kristna är naiva – När det kommer till synen på människor så väljer vi att tro på människor. Hellre att tro än att misstro. Hellre att vara positiv och öppen än dömande och synisk. I tron på människor väljer vi många gånger att tro på människor även om vi riskerar att bli lurade. En del menar att vi är naiva för att vi tror på en Gud som skapat himmel och jord. För oss är det fullständigt obegripligt att tro att du och jag, jorden, naturen, alla gulliga djur och allt som finns kommit till av en slump. Vi har inte så mycket tro. Däremot att tro på någon form av intellektuell kraft som ligger bakom alltihop ger oss mening i tillvaron. När vi då läser i Bibeln och lär känna den här kraften som kallas för ”Jag är” den ständigt närvarande, den som alltid står kvar, den trofasta, stabila kraften som också beskrivs som kärlek. Då får vi tillvaron att falla på plats och vi kan istället för att söka börja utforska Guds tanke med allt skapat, med våra drömmar, de gåvor och förmågor som vi har.

Som kristen är vi kallad att leva i kärlek. Jesus gick längre än någon annan andlig ledare när han sa att vi också ska älska våra fiender. Jesus visade hur kärleken till sitt yttersta väsen väljer fred, försoning och frihet. Att leva i kärlek kanske inte ser så tufft eller macho ut men det finns ingen kraft som förändrar människor, situationer och hela samhällen så som kärleken kan. Det må vara naivt men vi vill försöka leva i kärlek för vi tror att det är enda vägen för den här skapelsen.

Kristendomen är bara en förlegad religion– Faktum är att religion är något som växer i hela världen. Det är tydligt att människan behöver någon form av förklaring till sin existens. Det visar inte minst WHO´s forskning kring kopplingen mellan psykisk ohälsa och de existentiella frågorna. Kristendom är inte en samling traditioner, böner, sånger eller annat som ska rabblas i en viss ordning. Kristendomen är ett förhållningssätt till livet där du inbjuds att vara en aktiv del, att ha en relation till Skaparen själv och följa sonen, Jesus, i livet. Att följa Jesus innebär att ha hans liv och undervisning som inspiration och måttstock för hur du ser på livet och vilka val du gör. Att följa Jesus får konsekvenser för hela livet, alltifrån din syn på dig själv till hur dina handlingar påverkar andra och skapelsen. Jesus liv är ett konkret exempel på hur man kan leva skapelsevänligt.

Vänligt mot dig själv:för du är oändligt älskad och önskad av Gud- lev på ett sätt som ärar den du är och tar tillvara de resurser som du bär inom dig.

Vänligt mot andra: för de är också oändligt älskade och önskade av Gud- lev på ett sätt som ärar andra, där du tar tillvara på deras resurser och hjälper så gott du kan.

Vänligt mot skapelsen:därför att den är oändligt älskad och skapad av Gud – Gud såg att det var gott. Hur kan vi ta vara på det som är skapat och använda det på ett sätt som inte tar slut på resurser eller krafter. Lev så att det ärar dig, dina medmänniskor, framtida generationer och djur och natur. Och kanske framförallt Skaparen själv.

Kyrkan är kvinnofientlig– Faktum är att det här är kanske kyrkans största misslyckande. När kyrkan på 300-talet blev den officiella statsreligionen i romarriket förlorade kyrkan många av sina unika och livsviktiga element. Ett av dem var synen på kvinnan och hennes roll i gemenskapen. Jesus var världens första feminist det han gjorde var att kliva ned i det patriarkala härskarsystemet och bryta dess makt. Det ser vi bland annat genom sättet Jesus mötte, tilltalade och behandlade kvinnor på (han mötte dem som en vanlig människa och inte ett kön). Det ser vi också genom undervisning som Paulus delade om att nu är ingen längre slav eller fri, jude eller grek, man eller kvinna vi är ett i Kristus.  Den patriarkala makten är redan bruten även om vi idag inte riktigt ser dess fulla konsekvenser än. En anledning till att vi inte ser dess konsekvenser är bland annat att kyrkan organiserade sig utifrån ett patriarkalt tänk och struktur vilket konserverade kvinnans roll under århundranden. En annan anledning är att kvinnor inte själva förstått sin frihet och tagit för sig av den. Ibland för att det fått för stora negativa konsekvenser. Ibland kanske för att det är svårt att tro att friheten är en verklighet.

Men kyrkan har faktiskt genom alla år också varit en fristad för kvinnor. Här har kvinnor fått leva ut och växa till starka ledare. Kyrkan har varit en positiv drivkraft i den kvinnliga frigörelsen genom historien. Just nu ser vi hur kvinnor över hela jorden börjar resa sig i den frihet som är dem givna, det ska bli väldigt spännande att se vilka konsekvenser det får för kyrkan och vårt sätt att organisera oss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: