Adventskalender- ingenting är nytt under solen

Tomhet idel tomhet, allt är tomhet

Det är uppgivna ord skrivna av Predikaren som han kallar sig. Det börjar dystert. Vad får människan ut av all sin möda under solen?

Vad är livets mening? På sätt och vis kan man tycka att även denna frågeställning är fåfäng. Vem tror han att han är – ska han ensam kunna utforska och komma fram till svaret på den frågan?

Men om man ser det utifrån hans perspektiv: kung över ett stort rike, säkert väldigt rik och mäktig. Han hade allt han kunde tänka sig men var ändå inte nöjd. Utifrån hans perspektiv var det kanske inte så konstigt att ge sig ut på uppdraget att ta reda på mänsklighetens största fråga. Utifrån ett allmänmänskligt perspektiv har han goda förutsättningar för att svara på den frågan. Han var och kanske är ändå en av de mest lämpade att göra det mänskligt sätt. Vem annars kan besvara frågan än en person som anses vara enormt vis, som har all kunskap man just nu känner till och som dessutom har alla tänkbara resurser till hands? Vem skulle kunna vara mer lämpad?

När vi ett antal tusen år senare ser på hans ambitioner kan vi kanske fnysa åt hans storhetsvansinne och tänka att han visste ju ingenting av allt det vi vet idag. Han skulle inte klara sig många dagar i vårt samhälle, med allt det som är viktigt för oss nu.

Eller?

Vad får du för tankar när du läser i kapitel 1? Vad river det upp av känslor inom dig? Jag tror den här texten kan riva upp olika känslor i olika tider hos oss. Det kan kännas både spännande och obehagligt beroende på vilken situation vi just nu befinner oss i. Det är inte alltid man är redo att fundera på så stora och djupa frågor. Ibland behöver man bara ta en dag i taget och öva sig på att njuta i stunden. Så idag skulle jag vilja uppmuntra dig att hitta något enkelt och litet, ett russin eller kanske en pepparkaka och låta smaken få fylla dig. Ta emot den stunden som en del av helheten av ditt liv. Allt behöver inte vara färdigt eller uttänkt, hitta ditt sätt att njuta där du är även om det är på en plats du inte önskade att du skulle vara på.

Övning i att njuta i stunden

  • Välj ut något som har en smak du uppskattar.
  • Hitta en plats där du kan få vara för dig själv en stund.
  • Ta fem djupa andetag, det blir lättare för dig att komma ned i puls då och faktiskt uppskatta den här övningen :).
  • Stoppa in smaken i munnen och låt dig uppfyllas av smaken.
  • Försök hålla koncentrationen på smaken även om annat pockar på din uppmärksamhet. Om du gör den här övningen ofta kommer du lära dig att skapa utrymme för dig själv att hitta vila trots att det kan storma runt omkring dig.
  • När smaken lämnat dina sinnen kan du få återvända till dina sysslor. Förhoppningsvis gör du det med lite större ro och med en skön känsla av att livet innehåller alla olika smaker men att de har sin tid och sin plats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: