Adventskalender – ett jagande efter vind

”Inga ord räcker till, ingen kan utsäga allt.”

 När jag började läsa teologi på universitetet trodde jag att jag skulle få svar på alla mina frågor. Jag trodde att jag skulle lära mig hur man tror bäst, hur man ser på livet på bästa sätt, hur man tar sig igenom livet bäst. Att mina studier skulle göra mig till en felfri och perfekt troende person.

Men det gick inte mer än några månader förrän det krisade. Mina studier hade öppnat upp för fler frågor än jag trodde var möjligt. Och inte nog med det: mycket av det jag byggt mitt liv på, min tro på och min tillvaro skakade i grunden. Det fanns inte bara ett perspektiv. Det var tusen och lika många tusen till.

”17 Jag föresatte mig att förstå vad vishet och vetande är, vad dumhet och dårskap är, men jag har insett att också detta är ett jagande efter vind.”

Det var inte vetskapen som var mitt hopp eller min räddning. Det var inte kunskapen om Gud eller om livet som hjälpte mig att landa. Det var erfarenheten av att hur mörkt det än kan kännas i livet. Hur omöjligt det än ser ut så finns det hopp.

Jag hade stött på mitt livs viktigaste grundsten. Att tro handlar väldigt lite om kunskap det handlar om hopp. Att hoppas att det jag tror på är sant, det är vad som kommer bära mig igenom livets olika skeden.

”Vad får människan ut av all sin möda under solen?”

Hopp är en muskel som vi tränar upp i styrka. Vi föds inte med olika stort hopp. Vi övar oss på att hoppas.

Hoppet växer i takt med vår erfarenhet. Det är när jag testar mina livssaninngar som hoppet kan växa. När jag lever som jag tror. Om jag säger att jag tror något men inte lever på det sättet kan jag heller inte växa i hopp om att det är sant.

Jagandet efter vind i mitt fall var min övertro på kunskapen som mitt livs källa till frid, trygghet och hopp. Att bara jag hade den teoretiska kunskapen på plats skulle allt vara harmoni. Jag insåg att mitt liv får en mening först när jag vågar leva så som jag säger att jag tror och vågar testa om min teori bär i vardagen.

Så vad är det jag tror på är sant?

  • Om min identitet?
  • mitt liv?
  • vår tillvaro?
  • och världen?

Vad bygger jag mitt liv på för sanningar?

  • vad styr mina stora livssval?
  • vad styr vardagliga val, såsom attityd i mötet med människor och produkter jag köper i butik?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: