Adventskalender – njuta av livets goda… och insikt om döden

När jag läst kapitel två kommer jag att tänka på den förlorade sonen. Han som tog ut sitt arv i förskott och levde upp alla sina pengar på fester och statusjakt. På allt det där som värderas så högt i världen. Predikaren gör en liknande resa men mycket mer framgångsrik. ”Han vill pröva på glädjen och livets goda”. Så han börjar att festa och sätter sig in i dryckeskulturen med allt vad det innebär. Han ville ägna sig åt dårskap för att se vad som är bäst för människor att göra medan de lever. Under de dagar livet varar.

Han startar företag och imperium, han tar anställda och slavar. Han bygger vingårdar och trädgårdar som ska kunna stå kvar efter hans död. Hans imperium och rikedomar växte. Så han lät anställa kulturarbetare som skulle underhålla honom. Och så tog han för sig av det som är männens lust:kvinnorna. Han skriver att han överträffade alla som varit innan honom i Jerusalem.

Allt vad hans ögon begärde tog han till sitt, han erövrade och härskade över människor och rikedomar.

Men han skriver att han hela tiden bar med sig visdomen. Vad är det för visdom han bar med sig?

Jag tror att den visdom han bar med sig hela tiden avslöjas i andra delen av kapitel 2, insikten om att vi alla en dag ska dö.

Tid för reflektion

Ja vi ska alla en dag dö, för någon ger den tanken tröst och för någon annan ångest och en annan kanske inte känner något alls. Oavsett vad du känner kan det vara värdefullt att stanna upp en stund och lyssna. Känslan som rörs upp av den tanken/insikten kan säga något värt att tänka lite mer på.

Vad känner du?

Varför tror du att du känner som du gör? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: