Adventskalender – Predikaren gör upp med patriarkatet

Jag kan inte låta bli att tänka på hur Predikaren i kapitel 2 också gör upp med patriarkatet. Hur han ger sig hän i alla de områden som vårt patriarkala tänk värderar högst. Makt, status, kunskap, och rikedomar allt det vi lär oss att vi ska sträva efter för att räknas. Det världen får oss att tro är meningen med våra liv. Så länge dessa värden har makt över oss och våra liv kommer vi tillåta ett härskande eftersom det är så makt och rikedomar byggs upp. Utifrån ett tänk att det alltid är någon som får betala för att jag ska få klättra högre upp. Predikaren avslöjar hela det systemet och kallar allt samman för tomhet, ett jagande efter vind.

Var hittar vi då Kristus i den här texten? Jag tror att det är bland annat är i ifrågasättandet av maktkulturen, i ifrågasättandet av härskandet över andra och över skapelsen. Jesus kom och presenterade ett rike som på många sätt kan beskrivas som ett upp och nedvänt rike. Han presenterade hur Gud värderar saker på ett helt annat sätt än vi människor har lärt oss att göra här på jorden. Jesus visar hur den vi anser står lägst i rang värderas bland de högsta i himlen. Hur den som är sist här och därmed räknas till förlorarna är först i himlen. Jesus vände upp och ned på allt det vi lär oss att värdera här på jorden och gav sitt liv så att vi inte längre behöver vara slavar under den här världens maktordning. Jesu död på korset ger oss möjligheten att redan nu leva ut det rike som Han presenterade genom sitt liv. Ett rike av jämställda relationer, av generositet och kärlek. Ett rike där ingen kliver på någon annan för att få positioner utan vi växer genom att hjälpa varandra.

När vi byter perspektiv som Predikaren och ser på vårt liv som en gåva får det konsekvenser i hur jag ser på andra människor. Vi har alla fått livet som en gåva. Vi är jämlika ingen är mer värd än någon annan. Om jag har fått livet som en gåva behöver jag också värna om det. Värna om livet, om hälsan, om glädjen och friden. Om jag har fått livet som en gåva hur njuter jag då av det?

Här ligger en av nycklarna till ett liv i förundran. Det är när jag kan möta mitt liv utifrån tacksamheten över att jag har fått allt det här som en gåva. Jag har fått min personlighet som en gåva. Jag har fått min längtan och alla drömmar som en gåva. Jag har fått min kompetens och sätt att nyttja mina gåvor på som en gåva. Hur tar jag tillvara på den gåvan i mitt liv? Hur tar vi tillvara på varandras gåvor? På varandras liv? Hur tar vi tillvara på skapelsen och allt levande på den här jorden?

Allt börjar i tacksamhet till den goda givaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: