Adventskalender – en dag ska ljuset segra

Ur ett evighetsperspektiv förstår vi att tider av smärta har sin tid men att den inte har all tid. Ur ett evighetsperspektiv förstår vi att lögn, våld och härskande har en tid men det har inte all tid. Ur ett evighetsperspektiv förstår vi att människan har några korta dagar att leva och det är vad hon gör av de dagarna som får avtryck in i evigheten. Det är när vi investerar i sådant som håller i evighet som vi gör skillnad här och nu.

Det är när vi står upp för den förtryckta. Det är när vi bryter med skuld och skam i våra och andras liv.

Det är när vi investerar i hopp och tillit, när vi väljer fred, när vi låter kärleken växa i oss.

Söndagen innan advent är det Domsöndag i kyrkoåret och det är en dag då vi påminner oss om att Jesus en gång fötts in för att ändra på spelreglerna men att Han också ska komma tillbaka. När Jesus kommer tillbaka kommer alla att bli dömda utifrån hur vi har levt våra liv. Här kommer evighetsperspektivet in igen. När vi lever med evigheten som vårt viktigaste riktmärke får det konsekvenser i vår vardag. Då fruktar vi Gud mer än människor, då är vår status i himlen viktigare än vår status i olika sammanhang här på jorden. En dag kommer vi alla att se hur vi levt våra liv, om vi investerat i sådant som har evighetsvärde eller om vi slösat vår tid på sådant som inte kommer hålla över tid. Evighetsperspektivet öppnar en dörr på glänt för oss till ett liv i ljuset men vi måste själva ta ett steg i tro för att gå igenom dörren.

Allting har sin tid. Det finns en tid då vi alla på olika sätt får smaka på ofriheten, på fångenskapen, på utsattheten, på sorgen, på smärtan, på skammen och lögnens makter. Men den tiden är inte för evigt även om det känns som att den just nu äger hela vår tillvaro.

Allting har sin tid och Jesus har klivit in i den stora tidslinjen och skapat nya spelregler. De nya reglerna lever under kärleken som upprättar och helar, som återställer och gör upp med. De nya spelreglerna låter sanningen göra människor fria. De skapar en ny tillvaro redan nu av ett förlorat paradis som vi en gång ska få leva i, i evighet.  Men redan nu kan vi få leva i detta rike, i Guds rike genom att se på vår tillvaro, på vårt nu med ett evighetsperspektiv och låta evigheten få spela en avgörande roll i hur vi hanterar det som vi har framför oss idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: