Och däremellan kommer fastan…

Den här brungråa tiden i livet är svårast att hantera. När man vet att vintern är över och något nytt är på gång men det känns totalt omöjligt. Lika varje år i mars. Lika varje gång livet är i mars.

När vi befinner oss i den gråbruna kalla hopplösa tiden då allt är stelfruset, det blåser isvindar och inget liv tycks överleva. Då behöver vi praktisera det trotsiga hoppet som allra mest. Det är då vi varje dag behöver vara noga med att påminna oss om vad vi både tror och vet är sant. Då behöver vi söka sammanhang och stunder som fyller på med näring för själen att orka fortsätta längta efter liv.

En sådan rutin som är väldigt bra att sätta in just i mars är fastan. Det är en tid där jag ännu tydligare bestämmer mig för att fästa min blick på ljuset som ska bryta igenom. Genom att skapa mer tid och utrymme i mig själv och min vardag för att vattna längtan.

Fastan är en tid av förberedelse, av mognad och självrannsakan. Vad i mig vill hindra knopparna att slå ut? Vad i min vardag, mina rutiner, sammanhang hindrar livet från att ta plats? Hur kan jag ta steg i längtans riktning närmare livet, kärleken och friden?

Därför kommer jag varje tisdag fram till påsk lägga 2 timmar i bön, tillbedjan och bibelläsning. Hur du fastar är inte lika viktigt som varför du fastar. Ta ett steg tillbaka så att knopparna kan samma mod, snart spricker de ut igen och livet fylls av färg!

Den kristna fasteperioden inför påsk syftar på att ge utrymme för Gud i vår vardag. Fastan är en inbjudan att stanna upp ekorrhjulet och lyssna till Skaparens tankar om vem jag är, vart jag är på väg och varför jag finns här på jorden just nu. Det är en tid att stanna upp för att hitta till det som är viktigast i livet. En tid av utvärdering och drömmar att slå rot. Det vi väljer att avstå ifrån behöver stå i relation till vad det är vi vill fylla oss med. Om vi bara avstår utan att fylla oss med något så spelar fastan ingen roll. Men om vi avstår något för att ge mer plats än vanligt för Gud så kommer det göra något vackert i oss. Fastan har sitt ursprung i de 40 dagar Jesus vandrade i öknen. Det var en tid då Jesus både blev frestad och förberedd för det som sedan väntade under påskveckan. På samma sätt kan vår fasta bli en förberedelse och en möjlighet att förstå Jesu liv, död och uppståndelse i våra egna liv.

Tisdag 5/3 kl.19.00-21.00 Matt 4:1-11 + 5:1-14

Tisdag 12/3 kl.19.00-21.00 Matt 5:38-6:18

Tisdag 19/3 kl.19.00-21.00 Matt 6:19-33

Tisdag 26/3 kl.19.00-21.00 Matt 11:25-12:14 + 13:44-52

Tisdag 2/4 kl.19.00-21.00 Matt 15:29-16:23

Tisdag 9/4 kl.19.00-21.00 Matt 21:1-22

Tisdag 16/4 kl.19.00-21.00 Matt 26:1-29 + nattvard

Upplägg för kvällen:

19.00 Stund av stillhet, bönestationer, tystnad och egna hjärtats bön

– Egen tid för bön och tillbedjan med alla sinnen. Måla, skriv, ligg ned, sitt på knä, dansa

20.00 Bibelläsning följt av stund av gemensam sång (hjälps åt att välja sånger)

-Läser bibeltexten och låter texten få landa i oss där vi befinner oss. Vad betyder det vi läst för mig. Vad tar jag med mig av lärdom? Hur kan jag lära och leva utifrån det ordet?

– Gemensam tillbedjan med lovsånger vi känner vi vill sjunga.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: