Predikaren 5: medveten närvaro

Medveten närvaro

Den medvetna närvaron omfamnar livet så som det just nu är. Den bär sårbarheten som en naturlig förutsättning för att liv ska uppstå. Den odlar glädje genom att öva sig i tacksamhet.

Den likgiltiga föraktar glädje. Likgiltighet ser glädje som något naivt och förnedrande. Glädje tillåter nämligen drömmar att bli till, glädje omsluter nuet och förbereder för något nytt att blomma.

Den processen är oviss och obehaglig. Den förutsätter tillit till Skaparen av alltihop, till sig själv och till de människor som finns runt omrking.

Att leva i medveten närvaro förutsätter en miljö som tillåter ovissheten och sårbarheten. En miljö som ger utrymme för mångfald och olika slutsatser. Jag behöver inte komma fram till samma slutsats som någon annan. Gemenskapen byggs inte i våra identiska tankar utan i vårt hjärtas förmåga att släppa in det ovissa.

 

Gud vill ge oss goda gåvor men inte för att vi ska uppslukas av gåvorna och vår förmåga att ta hand om dem. Utan för att vi genom dem kan fortsätta sprida kärleken och ljuset vidare. Det som getts till mig i gåva blir lättare att ge vidare till någon annan. Om jag utgår ifrån att mitt är mitt och att det jag fått bara räcker till mig blir jag inte bara fattigare i mitt perspektiv på livet utan också i min förmögenhet. När jag inser att det goda jag har fått är till för att delas med världen öppnar jag en dörr till drömmar om ett paradis som helt plötsligt kan bli inom räckhåll.

 

Vi är en del av något mycket större än oss själva och när vi tar steg bort från likgiltigheten kommer det helhjärtade liv vi längtar efter att bli tillgängligt och jagandet efter vind att upphöra.

 

En Franciskansk bön:
Må Gud välsigna oss med obehag över enkla svar, halv sanningar och ytliga relationer, så att vi kan leva djupt och helhjärtat. Må Gud välsigna oss med ilska mot orättvisa, förtryck och utnyttjande av människor, så att vi kan arbeta för rättvisa, frihet och fred.

Må Gud välsigna oss med tårar att fälla för dem som lider av smärta, avslag, svält och krig, så att vi kan räcka ut våra händer för att trösta dem och förvandla smärtan till glädje. Och må Gud välsigna oss med helig dårskap att tro att vi kan göra skillnad i denna världen, så att vi kan göra vad andra hävdar inte kan göras. Amen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: