Predikaren kapitel 6 – ta ett steg i tro

Ta ett steg i tro – bryter likgiltighet och frustration

För det är det enda som kan bryta likgiltigheten. Det är att bjuda in sig själv på spelplanen och själv börja agera utifrån det jag tror är rätt och sant. Sluta leva ett liv i tystnad, ett liv där jag betraktar och dömer andra.

 

Att ta ett steg i tro kan vara något av det läskigaste en människa kan göra. Det handlar inte om att vi ska veta allt i förväg. För det kan vi inte. Det är precis det som sårbarheten handlar om. Att våga tro, att våga gå trots att jag inte har allt genomtänkt och färdigt.

 

Det får mig att tänka på vår nystartsprocess som vi är i. Den här blomknoppen som vi fått att förvalta av Gud. Den väcker liv i alla möjliga känslor i oss. Både känslor av smärta för allt det som inte blommar eller är på väg att slå ut. Men också av rädslor för vad som väntar. Risken finns att vi hellre vill stå kvar i hallen. Stå kvar och vänta in färdiga beskrivningar och handlingsplaner så att jag inte behöver riskera något, riskera att göra fel.

 

I hallen kan vi påpeka smärtan i knoppens bristningar. Vi kan påpeka hur vi tycker att något borde utveckla sig åt ett visst håll. Men från hallen är vi handlingsförlamade och där tynar snart vår tro och vårt hopp bort.

 

Att ta ett steg i tro handlar om att satsa på något, ta en risk, vara sårbar. Vi kan inte veta allt i förväg, det är inte det som är uppdraget. Uppdraget är att leva, att njuta av det vi har fått och ta vara på det utifrån vår bästa förmåga.

 

Vad är det för dörrar som finns runt dig i din hall som du ännu inte vågat ta ett steg ut genom? Tänk om det här får vara året då du tar ett steg ut genom en av dem?

 

För att bryta med likgiltigheten behöver man inte veta allt i förväg, det räcker med att ta ett steg. Det spelar inte heller någon roll åt vilket håll du tar steget. Om du väljer att kliva in igen i det trygga varma hemmet där du vet vad du får eller om du tar ett steg ut i friska luften där dina tankar kan vidgas och ditt perspektiv bli längre. Det viktiga här är inte vilket håll du går åt utan att ta faktiskt tar ett steg åt något håll. Aktiverar dig! Det steget kommer oavsett riktning att leda dig vidare mot det du längtar efter innerst inne.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: