Predikaren kapitel 7 – triggervarning

Jag känner att jag måste förvarna för det kapitel vi nu ska läsa. Jag grämde mig i en månad för hur jag skulle kunna få rätsida på den här texten.

Jag tror inte det bara är jag som reagerar kraftigt på den. När jag läste den under vår samling för en dryg vecka sedan var det flera som hämtade andan. Det är några verser som riktigt tar tag i en och jag vet att de använts på alla möjliga tokiga vis.

Den innehåller en hel del och man undrar lite vad författaren varit med om som fått honom att uttrycka sig så här kraftigt. Vi gör som vi brukar och läser först kapitlet i sin helhet. Sen kommer jag ägna några inlägg framöver med att dela min reflektion utifrån det vi läst. Den här veckan blir det två uppdateringar så att vi på en gång tar tjuren vid hornen. Det är lika bra att få det överstökat liksom…

Predikaren kapitel 7

1Vem vet vad som är gott för människan i livet, de dagar det tomma livet varar, de dagar hon lever lik en skugga? Och vem kan säga en människa vad som kommer efter henne under solen? 2Gott rykte är bättre än rökelseoch dödsdagen bättre än födelsens dag.3Bättre gå till sorgehus än till gästabud.Vad som är slutet för envarmå alla levande betänka.4Bekymmer är bättre än skratt.Fast minen är mörk kan sinnet vara ljust.

5De visa är helst i sorgens hus, dårarna i glädjens.

6Bättre klandras av en vis än lovsjungas av en dåre.

7Ty som törnrisets knastrande under kitteln, så är dårens skratt.

Även detta är tomhet. 8Hot fördummar den vise,förståndet förmörkas av mutor.9Slutet är bättre än början,tålamod bättre än högmod.10Var inte snar till vrede,vreden bor i dårars bröst.

11Säg inte: ”Varför var det bättre förr?” Det är inte av vishet man frågar så. 12Vishet är lika bra som förmögenhet,en förmån för dem som ser solen.13Vishet ger skydd liksom pengar ger skydd,

men att äga vishet ger mer: den räddar den vises liv. 14Se på vad Gud har gjort: vem kan göra rakt vad han har gjort krokigt? 15På lyckans dag skall du vara lycklig, och på olyckans dag skall du tänka så: Gud har gjort även denna dag, och människan har inget att klandra honom för. 16I detta flyktiga liv har jag sett

att rättfärdiga går under trots sin rättfärdighet, att onda lever länge trots sin ondska. 17Var inte alltför rättfärdig, och visa dig inte alltför klok. Varför skulle du vålla ditt eget fördärv?  18Var inte alltför ond, och var inte dåraktig. Varför skulle du dö i förtid?  19Bäst är att hålla fast vid det ena utan att släppa det andra: den som fruktar Gud lyckas med bådadera.20För den vise är visheten ett bättre värn än tio mäktiga män i staden.

21Men det finns ingen rättfärdig på jorden som alltid gör det goda och aldrig syndar.

22Bry dig inte om allt som sägs. Då hör du inte när din tjänare förbannar dig.  23Många gånger – det vet du själv – har också du förbannat andra. 24Allt detta har jag prövat med vishetens hjälp. Jag sade: Jag vill vinna vishet – men den låg långt utom räckhåll.

25Utom räckhåll ligger det som varit, djupt, djupt – vem kan finna det? 26Jag föresatte mig nu att undersöka och utforska, att söka visheten och meningen. Jag insåg att ondska är oförnuft och dåraktiga handlingar vanvett.27Detta har jag funnit:

bittrare än döden är kvinnan, hon är en snara, hennes hjärta är ett nät, hennes armar är bojor. Den som behagar Gud kommer undan, men syndaren blir hennes fånge. 28Se här vad jag har funnit, säger Predikaren, då jag har lagt det ena till det andra

för att finna meningen. 29Något sökte jag ständigt förgäves: en enda människa fann jag bland tusen, men aldrig var det en kvinna. 30Detta är vad jag kom fram till: Gud gjorde människan enkel och rak, men hon hittar på alla möjliga konster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: