Predikaren kap 7 – lejoninnan vaknar

Den bråkande versen i kapitlet får mig att känna mig liten, modlösheten har ett kraftigt grepp om mig. Hur ska jag komma igenom det här?

 

Jag har lärt mig några verktygsom är till god hjälp när man läser Bibeln. Det första och viktigaste verktyget är att se till helheten. Helheten i kapitlet och i boken jag läser och i den stora berättelsen om Guds kärlek till sin skapelse. Hur får dessa ord plats i den? Ett annat viktigt verktyg är att fråga sig vem han skriver till och vad som är hans syfte. Att läsa i flera olika översättningar och tolkningar är också ett viktigt verktyg att använda sig av.

 

När jag gjort det har jag funnit att det går att översätta den här versen på olika sätt. I svenska folkbibeln står det ” bittrare än döden är den kvinna vars hjärta är som snaror och nät… den som är god inför Gud undgår henne.” I en av de vanligaste engelska översättningarna står det likadant.

”Den som är god inför Gud undgår henne”…

Hånskratten tystnar när jag läser dessa tolkningar. Smaka på meningen igen … ”Den som är god inför Gud undgår henne”.

Jag tänker på vad som funnits i mig som skapat frustration och list i livet. När jag känt mig trängd, instängd i andras boxar och normer. När andra försökt trycka ned, hämma mig eller ändra mig till någon jag inte är. Då har en sida hos mig vaknat som jag kan förstå att någon kunde beskriva som Predikaren gjorde. Då vaknar något inom mig, en urkraft som tvingar till aktion. Det är en urkraft som jag fått skämmas för men som jag på senare tid insett är gudagiven. När jag möter orättvisor, orättfärdighet eller en tyst acceptans till detta då väcks en lejoninna inom mig, en moder som vill beskydda och förändra.

 

I sammanhang där rättfärdighet råder, där människor lever i harmoni där man väljer kärlekens väg (det vi kallar att ha frid med Gud och hela skapelsen)  behövs inte den sidan hos mig. Där kan jag slappna av.

 

Att versen har använts som ett slagträ mot kvinnan i årtusenden säger något om dess sanning. Så fort någon använder det som ett slagträ, så fort man använder orden för att trycka ned någon annan och själv hävda sig så har man skapat förutsättningarna. Det är inte nödvändigtvis ett krig mellan könen. Det här är en sida som kan väckas i både män och kvinnor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: