Predikaren kap 7 – det sanna mötet

Kapitlet handlar om ondskan och om rättfärdighet.Den handlar om att det inte finns någon rättfärdig som aldrig syndar. Kapitlet manar oss att inte lyssna på allt som sägs, att fästa blicken högre upp och längre bort. Min pappas favorituttryck lyder ”var inte för rättfärdig inte vill du väl döden dö” det är en omskrivning av vers 17 och han använder den ofta i samband med att känslan av att gå tillrätta dyker upp. Både i ens eget liv där man vill vara genomärlig och inte dölja något alls för att ha ryggen fri, eller när man eldats upp och är ursinnig och vill sätta dit. Uttrycket manar till besinning, det finns alltid fler sidor av samma situation.Vem är jag att döma? Vem är jag att hänga ut? När jag i rädsla för vad andra ska tycka och tänka vill vräka ur mig allt. Vem eller vad är det då som har vunnit?

 

Vishet är lika bra som en förmögenhet. När vi jagar rätt och fel, när vi sätter in varandra i olika boxar, när vi vill hävda oss på någon annans bekostnad, peka på hur det var bättre förr så hämmar vi det äkta mötet som vi har chans till här och nu.

 

Jakten efter att ha rätt tar ofta död på allt liv.

 

Rättfärdiga går under trots sin rättfärdighet och onda lever länge trots sin ondska. Gud låter solen gå upp över alla människor både onda och goda.

 

Att våga omfamna helheten, inte dela upp, sätta i fack det ger oss människor mer utrymme att leva på. Bekymmer är bättre än skratt, fast minen är mörk kan sinnet vara ljust. Det går att finna skönhet mitt i sorgen, det går att se olika versioner av samma situation och erkänna allas rätt.  Vägen till frid går genom tålamodet. Att hålla fast vid det goda oavsett vad som händer.

 

Hur kan vi göra det? Jo genom att bära hopp. Hopp är inte en känsla utan ett sätt att tänka och en kognitiv process läste jag häromdagen i boken ”mod att vara sårbar” av Brené Brown. Den består av tre delar, målsättning, möjliga vägar och handlingskraft.  Vad är då det realistiska målet för oss människor? Jo : att alla ska få inse att de i grunden är oändligt älskade av Skaparen själv.

Hur når vi dit? Genom att hela tiden söka ge varandra utrymme. Möta våra egna känslor av obehag och ta ett steg tillbaka för att inse hur jag inte befinner mig i ett krig med andra.

Och slutligen allt börjar med mig själv, när jag tror på att också jag är skapad till avbild av Gud själv. Att också jag är född till den här världen med ett syfte och en uppgift. Där jag får ta plats på det sätt jag ska och där jag vågar bli så pass sårbar att jag kan ta emot kärleken från andra och Skaparen själv.

 

Hoppet är inte ett önsketänkande. Det är vad hela vår tro bygger på. Det är kyrkans grund och ständiga uppgift. Det är att Gud aldrig gett upp hoppet om oss och att vi när vi fått fatt på den där kärleken har fått i uppdrag att leva ut samma hopp för andra. Det skapar utrymme som sprider värme, som stärker och upprättar.

 

Det börjar med mig, med att jag inser och tar emot av Guds oändliga kärlek till mig. När jag gjort det kan jag börja leva ut det också i relation till andra. Leva på ett sätt som inte väcker lejon och lejoninnor. Som räknas som gott inför Gud.

 

Det må vara svårt att vara människa men när vi inser att vi inte är i krig mot varandra skapas nya förutsättningar för möten. Mötet skapar en känsla av syskonskap. I mötet inser vi att vi är mer lika varann än vi tror. När vi insett det förstår vi också kraften av att ta varandra i hand och möta livets glädje och sorg tillsammans. När vi gör det kommer vi snart att märka att vi klarar mer än vi tror.

 

Här på jorden kommer vi tvingas leva både i tron på att Jesus upprättat mänskligheten och att vi kan få leva redan nu i ett annorlunda rike. Och i den bittra insikten att inte ens den rättfärdiga är syndfri, människan är inte felfri och vi får alla leva med konsekvenserna av denna brustenhet. Dagens bibelvers i min bibelapp kommer som en hälsning från Jesus själv ”detta har jag sagt er för att ni ska ha frid i mig. I världen får ni lida, men var inte oroliga, jag har besegrat världen.” johannesevangeliet 16:33

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: