Predikaren kap 8 – välja fred

Det fina med hoppet och att göra gott – är att det är val som vi kan göra. Och när vi gör de valen så blir resultatet detsamma oavsett vad som är vår drivkraft från början.

 

När jag väljer hoppet byggs min framtidstro upp. Då byggs tillit och tro så att jag vågar ta ännu ett modigt steg. För varje val jag gör att välja gott, välja hoppets väg byggs tilliten och tron upp i mig.

 

Predikaren suckar djupt över livets orättvisor. Goda drabbas av sjukdom och elände och de onda får del av livets goda välsignelser. Solen går upp över både onda och goda.

Vi kan inte göra det goda för att bli garanterade ett visst resultat. Vi gör det inte för att vinna status eller för att det nödvändigtvis förändrar en situation. Vi gör det som är gott därför att det är rätt.

 

Det för även med sig frukt som vi kan njuta av både här på jorden och i en evighet. När jag väljer fred och försoning så är det min situation som förändras. Personen jag väljer att förlåta eller försonas med kanske aldrig kommer att förändras. Men genom att jag gör det rätta blir jag fri från den personens inflytande. Jag sätts fri att välja rätt utifrån min position och behöver inte vara beroende mer av en omständighet eller annan människas beteende.

 

Det får såklart konsekvenser. Att välja fred kan också vara att stänga dörrar till relationer och sammanhang.

 

Att välja fred är att sätta gränser och hålla andra ansvariga för sina egna handlingar. Jag behöver inte täcka upp för någon annans tillkortakommande. Jag behöver inte ta ansvar för alla andra. Jag behöver omfamna mitt nu, min verklighet och göra så gott jag kan utifrån mina omständigheter.

 

Se till att omfamna ditt nu i sommar, njut av det liv du fått. Njut av allt det goda som är dig givet, naturens skönhet, allt gott vi kan äta och dricka och de sammanhang vi har som ger oss glädje. Öva på den medvetna närvaron, och ta inte ut framtidens olika situationer i förskott utan vara här och nu. Öva i den andliga praktiken av att ”se på blommorna” som Jesus talade om i Matteusevangeliet kapitel 6. Stanna upp, ta in skönheten, tacka för att du får ta del av den och gå vidare med lyft blick vilande i vissheten om att Skaparen har ännu större omsorg om dig än om den lilla blomman som fått allt den behöver för att blomma.

 

Det handlar väldigt mycket om att släppa kontrollen och växa i tillit.

”Människan kan inte fatta det som sker under solen. Hur hon än strävar och söker fattar hon det inte. Ja även om den vise säger sig förstå fattar han ändå aldrig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: