Vad man lär sig av att resa

I sommar har jag varit på resa tillsammans med en god vän. Vi bestämde oss för att göra en tågluff och hade halva resan bokad när vi gav oss iväg. Jag hade en ganska klar vision av vad jag önskade få ut av resan och vi hade samtalat lite lätt om de olika prövningar vi kunde hamna i under resan.

Som med livet så blir det tydligt med en gång att det inte spelar så stor roll egentligen hur man planerat. Det blir sällan som man tänkt sig det ändå.

Vårt första boende i Paris var bokat sen långt tillbaka och jag hade meddelat vår sena ankomst. När vi så anländer till Paris sent på kvällen och är redo att leta upp vårt hotell nås vi av informationen att vårt rum inte längre var tillgängligt. Vi stod hemlösa på en mörk bakgata i okända kvarter i Paris.

Det är först i prövningen som vår tro på riktigt kommer till sin rätt. När allt går enligt planen och flyter på har vi inget direkt behov av någon tro. Men när det oväntade händer, när något inte blir som vi tänkt – då visar det sig. Bär jag min tro eller bär den mig?

”Herren är min herde, ingenting skall fattas mig. 2Han för mig i vall på gröna ängar, han låter mig vila vid lugna vatten. 3Han ger mig ny kraft och leder mig på rätta vägar, sitt namn till ära. 4Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig, din käpp och din stav gör mig trygg.”

Det är tröttsamt att bära på en tro samtidigt som livet bjuder på motstånd. Tanken är att den ska bära oss. Att vi får vila i att även om jag inte har full koll så finns det en kraft större än mig som har det. I dess famn får jag vila.

Att bäras av tron handlar om att släppa kontrollen och odla tillit. Tillit till någon annan än mig själv. Våga lita på att det finns en Gud som har allt i sin hand. Det betyder såklart inte att vi inte har ett ansvar att ta beslut och agera. Men i krisen ställs vi inför ett val. Antingen flyga med alla kriskänslor och låta rädslan ta grepp om mig eller våga ta några djupa andetag, kanske ta ett steg åt sidan och ge luft åt nya lösningar att visa sig. Vad resan till slut handlar om är om jag vuxit i kärlek till mig själv, till mina medmänniskor och till Gud. Eller om jag låtit rädslan styra mig, kontrollbehovet hämma mig så att jag inte bara gjort mig ovän med mina färdkamrater utan också med mig själv.

Det är utmanande att resa precis som det är utmanande att leva. Vi ställs hela tiden inför möjligheter som kan odla antingen tillit och kärlek eller rädsla och bitterhet. Valet är vårt eget. Verktyget heter djupa andetag. När vi mitt i prövningen tar ett par djupa andetag skapar vi utrymme i hjärnan för nya tankar och lösningar. Vi skapar plats för empati och vi ger oss själva en chans att hämta andan. Det kostar väldigt lite att ta djupa andetag även om det ibland känns som om vi inte har tid eller råd med dem. Men det som händer när vi tar oss tiden gör hela resan värd!

Vi fick ett rum till slut och blev en erfarenhet rikare. Resten av resan erbjöd många chanser till både vila och nya situationer att öva tillit på.


En reaktion på ”Vad man lär sig av att resa

 1. Hej Josefin,
  om jag först ska kommentera utlandsresan så är det där ju typiskt att det ska hända. Jag som är dubbelt så gammal som du har en uppsjö av liknande situationer som hänt både sommar utomlands och vinter i norrbottniska fjällen. Visst är tron en trygghet i dessa svåra situationer. I vår kyrka i Harads samarbetar vi en del med Svenska kyrkan i Harads och har varje termin 3 st ekumeniska gudstjänster i Missionskyrkan. Be för detta! Vi planerar också en satsning på en anställd med liknande upplägg som du har i Gnesta fast ändå inte samma eftersom den som kommer inte skall satsa på gudstjänster utan arbete utanför kyrkan. Vi får se var det landar längre fram. Hoppas det blir bra!
  guds välsignelse över er satsning.
  Thorbjörn
  Harads

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s