Predikaren kapitel 10 – vetskap = ansvar

Vetskap ökar ansvarstagande – vi kan välja att bli berörda

 

Vishet kommer vinna i längden. Dårskapen avslöjar sig själv. Så skulle man kunna sammanfatta några av de visdomsord som förmedlats i detta kapitel. När man ser tillbaka på historien är det lätt att dra slutsatser och säga hur självklart det är att agera utifrån en viss ståndpunkt. Det är sällan så enkelt när man står mitt i ett historiskt skede. Vi är insnärjda i så många olika faktorer som gör det svårt att se saker på ett sådär svartvitt sätt som man ofta kan göra i efterhand. Samtidigt finns det stadier i våra liv då det mesta är svartvitt. Under den perioden i vårt liv prövas mänsklighetens förmåga till mod och nytänkande. Tonårstiden består ofta av en naiv svartvit världsbild och ett stort engagemang. Det är ofta den perioden då människan vaknar upp till insikten om ens egna ansvar och möjligheter.

Det finns fortfarande nyfikenhet, hunger och tro på förändring.

 

Ju mer vi människor lär oss om olika saker desto större blir utmaningen att bevara nyfikenheten, tron på mänskligheten och att det finns något gott som är värt att kämpa för.

 

Ju äldre vi blir desto lättare är det att rycka på axlarna. Desto viktigare blir det att välja att fortsätta bli berörd. När vi låter vårt hjärta bli berört för olika orättvisor och omständigheter får vi del av Guds hjärta. Gud är alltid berörd av orättvisor, av sorg och orättfärdighet. Gud är nära alla förtvivlade och modlösa som det står i ps. 34:18.  När jag väljer att bli berörd öppnar jag alltså mitt hjärta för Gud och i och med detta öppnar jag mig också för att det kan finnas en väg bortom det som bryter ned.

 

Häromdagen såg jag en kort film som upplyste om hur cashew-nötter framställs till den produkt vi älskar att äta. Efter den korta videon ställdes jag inför ett val. Antingen fortsätta äta cashewnötter som om det där jag såg inte spelar någon roll. Eller från och med nu hitta ett nytt sätt att förhålla mig till nöten. Kunskapen ställer krav på mig till ansvarstagande.

 

Gud är inte emot att vi ska veta hur saker ligger till. Jesus var snarare en som avslöjade bakomliggande orsaker och motiv på ett sätt som ställde krav på dem som fått del av informationen. Antingen att öppna hjärtat och bli berörd till förändring eller stänga det och fortsätta leva sovande.

 

Om jag inte agerar på den information jag fått – vad gör det mig då till?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: