Predikaren kapitel 10 – vi är mer fria än vi tror

Vi är mer fria än vi tror – samarbeta inte med rädslan.

Det är lättare att förstöra något än vad det är att bygga upp.

Att bygga upp kräver dels tro och hopp men förutsätter också en hel del mod. Att bygga något nytt förutsätter någon form av bearbetning av vad som har varit.

 

Kreativitet är problemlösande. Det är genom att öppna mig för nya möjligheter som nya lösningar också kan skapas. Genom att jag öppnat mig för möjligheten skapas förutsättningen. Kreativiteten är en dans runt olika omöjligheter till dess att det skapats en ny väg som ger liv. Konst fungerar på samma sätt. Det är ett forum där våra ögon får träna sig i att se och vårt hjärta öva sig i att känna. Konst stretchar våra tankar och förutfattade meningar och hjälper oss hitta en ny verklighet. För varje nytt skapat verk blir nämligen världen ny, den skapar nya förutsättningar för förändring.

 

All mänsklig strävan är förknippad med risktagande. Allt vi försöker bygga upp är förknippat med risktagande. Vi har inte full kontroll över våra liv men vi är ofta själva medverkande på ett eller annat sätt till livets olycka i världen. Våra handlingar och prioriteringar har betydelse.

 

Rädslan vill hämma livet i oss. Rädslan begränsar våra tankar och handlingar. Den tar sig olika uttryck hos oss alla men i grunden har den samma ärende – att få oss att tvivla på att vi är älskade för dem vi är. Rädslan vill alltid få oss att tro att vi måste vara något annat för att bli älskade. Men den rena sanna kärleken har redan utgjutits i världen och är tillgänglig för oss alla. Den är erbjuden till alla som vill ta emot den. Och att ta emot den rena sanna kärleken som Jesus är vårt yttersta bevis på är att stänga dörren till rädslan.

 

Jesus bjuder oss att fortsätta växa som människor. Här är fem tips på hur vi kan fortsätta växa som individer.

 

Fem övningar som får dig att växa som människa

– Samarbeta med generositet – man kan praktisera generositet på många olika sätt när vi är generösa med det vi har kommer vår tro och kärlek att växa i våra liv

– Bjud in andra människor att tala in i ditt liv – att omge sig med människor du känner förtroende för som har insikter och lärdomar du kan få lära dig av. Det är ett aktivt val att hitta sådana människor som får oss att växa.

– Släpp kontrollbehovet – Gud har aldrig gett oss uppgiften att ha kontroll på våra omständigheter utan att lita på Honom alltid

– Kultivera en livsstil av bön – bön är inte en envägskommunikation där vi berättar för Gud vad det är vi önskar och vill. Bön är en relation med en osynlig närvaro, det är att öva i tillit till det oväntade, till något större än det jag kan tänka ut. Bön är att vara mottaglig för insikt, känslor och omvändelse.

– Dröm tillsammans med Gud. Guds tankar är högre än våra tankar och Guds vägar är högre än våra står det i Jes 55. När vi bjuder in Gud i vårt drömmande börjar vi kalkylera med en kraft större än oss. Det ökar våra chanser att lyckas även om det rätt ofta blir på ett helt annat sätt än vi först tänkt oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: