Predikaren kapitel 10 – varför ska man bry sig?

Tre stegsraketen – varför ska man bry sig?

Så varför ska man bry sig? Varför ska man demonstrera och engagera sig för olika frågor som är aktuella i vår tid? Den här veckan har två olika demonstrationer berört mig. Den ena är en aktion som sällan hamnar på löpsedlar – en aktion som visar på kvinnors utsatthet i vårt eget land. I torsdags hölls en manifestation för att belysa kvinnors rättslösa position i samhället. En manifestation som vill upplysa om hur 95% av alla anmälda våldtäkter läggs ned. Manifestationen anordnades och genomfördes av kvinnor som själva blivit utsatta och utfördes i mer än 30 städer i vårt land. De redan utsatta ställer sig nu på barrikaderna för att verka för en förändring. Den största förändringen måste ske i våra attityder kring kvinnors utsatthet. Kring vår bild av sårbarhet och mänsklighetens villkor. Vi är mer fria än vi tror och ändå tvingas vi leva efter regelverk och system som fortsätter att begränsa livsvillkoren för många människor.

 

Den andra demonstrationen var den stora klimatdemonstrationen som var i fredags. Där vi vuxna utmanades att förena oss med ungdomarna som strejkar från skolan för att få frågan kring klimatet att bli en prioriterad fråga hos lagstiftare och världens ledare.

Men det är ju inte säkert att någon av dessa demonstrationer får någon verklig effekt alls. Det kanske varken påverkar lagstiftare eller går till historien. Så varför lägga tid på det? Här är mina tre argument och också en sammanfattning av dagens reflektion:

 

  1. Vi ska bry oss därför att när vi gör det så öppnar vi våra hjärtan för nya möjligheter än dem vi just nu har omkring oss. Hjärtat blir öppet och mottagligt. När vi bryr oss tar vi till oss information och söker att få veta mer – och mer kunskap ökar kravet på vårt ansvarstagande.
  2. När vi agerar utifrån det som berör vårt inre föds tro och hopp. Vi kultiverar alltså tro och hopp genom att agera utifrån våra inre övertygelser. Här krävs att vi avslutar samarbetet med rädslan på alla olika områden där den får fritt spelutrymme.
  3. Tro & hopp odlar mod och när vi växer i tro och hopp får vi det mod vi behöver för att göra saker annorlunda. Modet är det som vi beundrar hos människor mest av allt. Mod inspirerar och stärker oss. När en vågar kliva ut och vara modig vågar ofta fler följa efter.

 

Dessa tre argument kan förändra vilken situation vi än befinner oss i. När vi agerar utifrån vår inre övertygelse får vi tro & hopp för förändring vilket i sin tur kommer ge oss det mod vi behöver för att vara en del av den förändring som vi längtar efter!

 

Våra ord har betydelse – om vi talar visdom ger det liv om vi talar dårskap ger det död. Vi har mer frihet än vi tror. Vi kan förändra både våra egna livsomständigheter och system som hämmar livet för allt skapat. Gud blev människa genom Jesus Kristus och visade med sitt eget liv hur förändring är möjlig redan här och nu.

 

Det må vara många olika nyanser som vi behöver ta till oss och ta ställning för. Men i varje fråga, i varje situation utmanar Jesus oss att ställa följande frågor inför vårt val.

  • Vad bygger kärlek till mig själv, min nästa och min Skapare?
  • Vilken frukt kultiverar jag med mitt agerande – föder det generositet eller rädsla?

Och slutligen:

  • Öppnar jag upp för mer frihet och förvandling?

 

Vi kan bara göra vårt bästa utifrån dem förutsättningar vi har. När vi väljer kärlekens väg kommer alla människor att tjäna på det. Oavsett om klimatethotet är så dystert som det talas om eller inte så tjänar alla på att vi vänder om från den väg vi just nu tillsammans går på. Därför vill jag avsluta med ett tänk om…

 

klimatet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: