Predikaren kapitel 11- en rörelse av hopp

En rörelse av hopp – lev generöst

Visste du att det finns forskning som visar på tydliga hälso- och livskvalité effekter av att leva generöst?

 

Det är en ganska vanlig tanke att man ska vaka över det man fått och att man inte kan ge ut om man själv känner att man har lite. Men forskning visar att det faktiskt inte stämmer utan att ett generöst sinnelag snarare ökar välstånd på flera områden i livet både ekonomiskt och känslomässigt.

En generös människa är lyckligare, har bättre hälsa och bättre relationer än den som inte är generös. En annan forskning visar också att de människor som lärt sig lyssna till sin kropps signaler och följer sitt hjärta är mer generösa. Däremot går det inte per automatik att bli mer generös genom att lära sig lyssna till sin kropp. Det är mer komplext än så.

 

Jag tror att det delvis kan vara därför att generositet hör ihop med förmågan att känna hopp. En person som känner hopp för sitt eget liv, för världen har lättare att vara givmild än en person som inte känner hopp.

 

Hopp hänger ihop med de existentiella frågorna och att lyssna till hjärtat hör också ihop med de existentiella frågorna. Att lyssna till sin kropp och följa hjärtats pulsslag kanske handlar mer om att vara följsam utifrån ett helhetsperspektiv där ens kropp är en naturlig barometer ihop med sina övertygelser.

 

Att leva generöst är i sig en rörelse av hopp. Det är att ta steg i en riktning som pekar på något vi ännu inte kan se. Sänd ut ditt bröd över vattnet – en dag (vi kan inte säga när) så kommer du få det åter. Vad det handlar om är att praktisera sin tro – leva som man lär!

 

Av frukten känner man trädet, det liv vi lever kommer ge resultat. När molnen är fyllda tömmer de regnet på jorden. Men vi kan inte själva bestämma när frukten ska komma. En molnskådare får inget gjort… ett annat av min pappas ordspråk som han slänger ur sig nästan dagligen.

 

Vi har fått ett liv och det vi kan göra med det är att leva efter bästa förmåga på det sätt som överensstämmer med den tro vi har, med den syn vi har på livet. Att stå och leta efter resultat innan vi vågar gå till handling skapar frustration och gör att vi inte får något gjort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: