Predikaren kapitel 11 – en dag kommer vi alla ställas till ansvar

Det är inte så att jag går runt och är rädd för den dagen jag står ansikte mot ansikte med Gud. Det är inte så att jag drivs av en fruktan som tvingar mig till ett liv där jag bryr mig. Det är snarare så att insikten om att vi alla en dag kommer ställas till ansvar skapar ödmjukhet och respekt i mig. Den tvingar mig att utvärdera mina drivkrafter och motiv. Hur lever jag mitt liv? Har jag medvetet styrt upp mitt liv utifrån det jag tror på och som är viktigt för mig eller låter jag andra faktorer diktera mina villkor? Det här är en utmanande tanke men så viktig att regelbundet leva med. Jag har tidigare berättat om hur jag regelbundet utvärderar mitt liv varje år. Jag har egentligen tre olika tidpunkter som hjälper mig med utvärderingen.

Vid nyår sker en övergripande utvärdering där jag ser tillbaka på året som gått, där jag ser över de målsättningar och områden jag velat erövra och hur väl jag lyckats med det. Sedan ser jag framåt och sätter nya mål. Inga sådana där bantningsmål utan sådant som på riktigt känns viktigt. Sådant som jag vill att mitt liv ska handla om, sådant jag drömmer om och längtar efter. Ett år var målet att lära känna lite mer av Guds kärlek till mig. Det är ett mål jag fortfarande lever med. Jag har kommit några millimeter längre i den målsättningen för varje år men jag är övertygad om att det finns mer att upptäcka, mycket mer. Vi har alla olika områden vi önskar vi kunde utvecklas på, områden som vi kanske inte är nöjda med eller som vi kämpar med. Sådant som påverkar vår vardag på ett negativt sätt. Oro, rädsla, stress, minnen, förutfattade meningar… listan kan bli väldigt lång. Nyår är tiden då jag sätter riktning för året som kommer och på så sätt bestämmer att jag vill fortsätta röra på mig framåt.

Vid fastan har jag nästa stora utvärdering. Den här utvärderingen går djupare och är ännu mer övergripande. Lever jag det liv jag ytterst sätt vill leva? Gör jag de saker jag känner betyder något? Lever jag på i slentrian eller lever jag ett meningsfullt och avsiktligt liv?

 

En dag ska vi alla dö. Vi kommer alla ställas till ansvar inför Gud. Använde jag det som jag fått på ett sätt som tog tillvara eller vågade jag inte ta vara på de gåvor jag fått?

 

Vid höststart har jag en ny utvärdering. Den här gången handlar det mer om att se till att jag håller mig till de målsättningar jag satt upp i livet. Hösten är en tid att utvärdera ens besvikelser. Allt som livet fört med sig av missade mål och rädslor som tagit överhanden. Under hösten praktiserar jag att släppa taget. För att kunna släppa taget behöver jag lära mig utvärdera mitt livs riktning. Vi ska ta en stund en stund för det nu.

Kanske skulle du ta detta tillfälle att stanna upp en stund och fundera över de frågor jag väckt i detta inlägg. Nedan hittar du tre sammanfattade frågor som kan hjälpa dig vidare.

Vad är det som styr din vardags alla beslut? Får din tro på Gud plats att påverka de rutiner som du omger dig av? Vilka är dina livsrytmer och ger de dig de liv du önskar leva?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: