Predikaren kapitel 11 – Mitt i ovissheten – plantera ett träd

”Även om jag visste att jorden skulle gå under i morgon, skulle jag plantera ett äppelträd idag”. Detta är ett citat som tillskrivs Martin Luther. Som handlar om hur det är tänkt att vi ska leva våra liv. Det kristna livet är ett liv i en ständig väntan, Guds rike redan här men ännu inte fullt ut. Vi väntar på att Jesus ska komma tillbaka. Kommer han idag eller om hundra år? Livet blir inte alltid som vi tänkt oss det, kanske är det också precis så det ska vara. Men om vi inte landat i den insikten kan det också lätt bli till en väntan. Hur jag förhåller mig till väntan avgör hur jag lever mitt liv. Att leva i exil är inget främmande för Guds folk. Det har vi gjort i olika former i alla tider.

 

Exil- innebär att leva som en främling här på jorden. Ingen fast mark att slå ned sin trygghet i. Exil tvingar en till att sätta sin trygghet i annat än materiella tillgångar eller rutiner som säger ”så här har vi alltid gjort”. Exil tvingar till uppbrott ofta i tider då man kanske inte alls vill släppa taget.

 

När vi lever på i en tillvaro utan att reflektera över vårt liv tappar vi kontakt med vårt ”varför”. När vi inte längre har kontakt med vårt eget ”varför” skapas utrymme för marknadskrafter eller andra makter att ta över.     Till slut är det inte längre vi som styr över vårt liv. Vi delar alla olika former av fångenskap. Olika områden där vi har förlorat vår rörelseförmåga.

 

Jesus bjuder oss att ta steg i tro. Inte baserat på våra erfarenheter utan baserat på en tro att det Jesus gjort för mänskligheten är tillräckligt för att vi ska kunna kliva ut i full frihet. Oavsett vad det är för något som hindrar oss att leva det liv vi längtar efter. Jesus har brutit makten över alla hinder. Han lämnade graven för att visa oss att även vi kan lämna det döda bakom oss och kliva ut i en visserligen oviss framtid men en tid full av liv.

 

Hösten är en tid då vi får tillfälle att lära oss acceptera och förstå hur förfall och död är en del av livet. När vi tillåter saker falla av oss och dö skapas utrymme för nytt liv. Ute har alla löv fallit från träden men varje kvist bär redan på det som om några månader ska spränga fram nytt liv.

 

Jesus bjuder oss att lita på växtkraften. Lita på livets årstider. Medan allt dör runt omkring oss i naturen skapas också förutsättningen för en ny vår. Gud bjuder oss att ta steg i tro på att vi kan vara med och forma vår framtid och tillvaro. Sätt ned dina lökar i jorden idag om några månader kommer solens värme driva fram nytt blomster!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: