Lucka 13: Greta och Lucia har mycket gemensamt

Lucia var en ung flicka med stora drömmar, större än dem som andra hade om henne. Hon bar en sådan stark inre övertygelse att hon vågade bryta sig loss från normer och de förväntningar som fanns på henne.

När vi firar Lucia i Sverige är det en blandning av olika traditioner och funktioner som blandats. En älskad tradition som kanske inte alltid har en så tydlig koppling till kristen tro och andlighet. Lucia ses dock som ett kristet helgon och hon är en inspiration inte minst för varje ung flicka som drömmer om något större än den verklighet hon just nu befinner sig i. En som vågar gå mot strömmen, vågar trots konventioner för att följa sitt hjärtas övertygelse.

En modern Lucia (om vi tänker bort kärlekshistorien) är Greta Thunberg. En ung flicka med så stark övertygelse att en hel värld blir berörd. En förebild som gått från ord till handling och på så vis stakat ut vägen för en mer hoppfull framtid. Vi behöver Lucior och Gretor i den här världen, vi behöver människor som vågar trotsa och gå mot strömmen. Det är så vi håller tron levande – det är så hoppet växer om den värld vi alla längtar att få bo i.

Varje år får vi öva oss på att öppna vårt hjärta för de människor som vågar ta risken och bryter sig loss. Vi får hälsa dem välkomna in i vår tid och in i våra liv. Hur obekvämt de än kan göra det för oss. Ska vi sluta åka flygplan nu? Vågar vi frossa i julklappar och julmat som om det inte fanns någon morgondag? Eller ska vi våga lyssna på ljusets budskap och öppna vårt hjärta för förändring? Det får vara dagens tanke och utmaning.

 

”Så mörk är natten i midvintertid, men så då nalkas Lucia. Hon kommer den goda med ljuset hit, hon kommer med hälsning om julefrid, hon kommer med ljus i sin krona.

I mörka natten i midvintertid, vi hälsar dig väna Lucia. Välkommen du goda med ljuset hit, välkommen med hälsning om julefrid, välkommen med ljus i din krona.”

2 reaktioner till “Lucka 13: Greta och Lucia har mycket gemensamt

 1. Jag tror inte att Jesus hade velat att vi avstod från fisken och bara åt brödet. Jag tror att det närmar sig sämre tider och kanske börjar vi skymta den sista tiden (även om det kan dröja länge ändå). Istället för att rädda jorden, att helgonförklara människor och avdyrka vanliga individer… så borde vi inse att denna jorden är dömd till undergång och Jesus är den enda räddningen. Jesus har en bättre plats som väntar för oss.

  Det betyder inte att vi ska slänga skärp omkring oss och skita i vår omgivning. Men inte ska människor behöva avstå kött, sluta skaffa barn, leva med bitterhet och bli martyrer för miljöns skull. Det finns inget hopp för denna planet – men det finns hopp för alla människor som tror på Jesus.

  Gilla

  1. Det finns olika sätt att se på ”ändens tid” och vad som kommer. Naturligtvis är Jesus vårt hopp, precis som han var för Lucia. Människor har i alla tider levt ”som om” Jesus ska komma snart. Det behöver vi också göra. Det kommer naturligtvis se olika ut för alla oss människor och även olika i olika tider… men en sak tummade inte Jesus på och det är att i allt ”tillbe i Ande och sanning”.

   Personligen har jag svårt att få ihop tillbedjan med att fortsätta skövla och förgöra. Därför får min tillbedjan också konsekvenser i vad som hamnar på mitt matbord. Annars skulle jag inte leva i sanning och samklang med mitt hjärta. Om vi tog av den sista fisken i sjön för att vi ”inte tror Jesus vill vi ska avstå” har vi missat rätt många av hans poänger på vägen… det var MYCKET Jesus bad sina följare att avstå för att följa honom. Det är en kostnadsfråga även för oss idag även om det vi ska avstå ser annorlunda ut av förståeliga skäl!

   Jag kan inte se Greta annat än en profet med stor syndanöd för mänskligheten. Det har berört mitt hjärta så starkt, knappt vi i kyrkan känner den nöd som hon ger uttryck för. I det är hon en stor förebild för mig. Men man får tycka olika om det med! ✨💕🌸

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: