Lucka 15: bana väg för Herren!

Jesus föddes in i en tid av förtryck. Människor led under herravälden som gjorde livet svårt att leva. Än idag lever människor under olika sorters förtryck. Även här i Sverige finns det fortfarande olika sorters förtryck som gör livet svårt att leva. Jesus föddes till ljus för alla människor, ett ljus som lyser för de  förtryckta och över de system och sammanhang som förtrycker. Ljuset avslöjar alltid orättfärdighet – men alltid till förmån för sanning och upprättelse. Folket läste profetorden och stärkte varandras tro, påminde om Guds löften, påminde om att de inte är utelämnade till sitt eget öde.. att det finns en Skapare av himmel och jord som engagerar sig i hur människorna har det.
En av de texter man läst i många tusen år är den från Jesaja 40. Vi känner igen några av verserna eftersom att dessa citeras både i Lukasevangeliet (3:4-6) och Matteusevangeliet (3:3).
Gud, Skaparen, av hela universum vars namn alltid bryter med våra föreställningar och ramverk genom att kalla sig själv ”jag är” engagerar sig i alla människors liv. ”Jag är” bryr sig om hur vi har det, bryr sig om det som hämmar vår livsgnista, som slår undan vårt hopp. Allt som hindrar oss från att leva det liv vi är skapade till – ett liv i sanna relationer till oss själva, andra människor och vår Skapare. ”Jag är” bryr sig om allt det som kväver oss, både sådant vi själva dragit på oss och sådant som andra lägger på. Ingen av oss är utan skuld – ingen av oss är fri från syndens olika konsekvenser.
Gud, ”jag är”, är alltid engagerad för att göra vägen fri för oss och röja vägen till kärlekens källa. Vad som än hindrar dig från att fullt ut ta emot och leva i den rena kärlek som finns för dig – så vill jag säga: det har redan mist sin kraft över dig! Det kanske inte känns så när du ser på det som hämmar dig – men bara för att något känns väldigt mycket betyder det inte att det är sant! Sanningen är att kärleken är tillgänglig för dig och att det inte finns något du borde, måste eller behöver göra för att ta emot den. Sträck ut dina händer för att ta emot och säg tack – det är det enda du behöver göra.
Kärleken är redan utgiven, du är älskad. Bana väg i ditt hjärta för ljuset idag!
Jesaja 40:1-8
Trösta, trösta mitt folk,
säger er Gud. Ge nytt mod åt Jerusalem,
kungör att hennes träldom är över,
att hennes skuld är sonad,
att Herren straffat henne dubbelt
för alla hennes synder.
En röst ropar:
Bana väg för Herren genom öknen,
gör en jämn väg i ödemarken för vår Gud!
Alla dalar skall höjas,
alla berg och höjder sänkas.
Oländig mark skall jämnas
och branter bli till slätt.
Herrens härlighet skall uppenbaras,
och alla människor skall se det.
Herren har talat.
En röst sade: Förkunna!
Jag frågade: ”Vad skall jag förkunna?”
Människan är som gräset,
förgänglig som blomman på ängen.
Gräset torkar, blomman vissnar,
när Herrens vind går fram.
Ja, folket är gräs.
Gräset torkar, blomman vissnar,
men vår Guds ord består i evighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: