Lucka 17: genom stillhet och förtröstan blir vi starka

I tilliten kan vi investera i handlingar oavsett om någon ser oss eller inte. Därför att vi vet att Gud ser och sparar allt vi gjort i himmelens bank.

Livet är ett mysterium – det är mycket vi inte vet och som vi aldrig kommer kunna veta – när vi släpper taget öppnar sig möjligheten att bli fångad i Guds heltäckande kärlek. När jag inte måste bära upp allt själv, när jag inte måste prestera, vara duktig, visa ett felfritt yttre – som jag blir mottaglig för den kärlek som förändrar allt.

Tillit krävs för att bygga relation. Det är inte tänkt att vi ska leva våra liv ensamma eller avskärmade. Vi är skapade för att leva i relation till varandra. Vi kan inte göra allt själva men tillsammans kommer vi långt mycket längre än vi vågar tro. När vi stärks av varandras tro, när vi inspireras av varandras trotsiga hopp, när vi hejar på varandra och utmanar till nya modiga steg i vår längtans riktning. Vi lär också känna Gud genom vår ilska och frustration, genom vår oförsoning och brist på tålamod. I dessa känslor vilar en motsats som vill befria oss från trånga utrymmen och bojor som binder.

Vi lär känna Gud genom varandra, genom livets alla årstider, genom vår egen längtan och hunger och när vi tillåter mörkret ha sin gång. I mörkret lär vi känna det rena ljuset, i mörkret lär vi känna vad verklig kärlek är. Motsatsen till det som vill krama livet ur oss är kärleken som skapar utrymme att ta riktigt djupa andetag.

I Jesaja 30:15 står det ”genom stillhet och förtröstan blir ni starka”. Tillit är något man övar på, något som kräver både tålamod och stillhet. I stillheten hör jag mina rädslor och genom rädslorna får jag en möjlighet att ta nya steg i längtan och kärlekens riktning istället för i rädslans.

Vi ska nu gå in i en stund av stillhet där vi får rannsaka oss och lyssna inåt. Genom en stilla övning skapar vi ett utrymme för nåden, hoppet och kärleken att skapa nytt liv.

Idag medföljer därför en övning i att vara stilla. Det här är en övning som passar att göra lite när som helst men som är särskilt bra att inleda varje stund av bön eller bibelläsning med eftersom den får oss att slappna av och komma ned i tempo.

 

 

—- övning —-

(läs igenom instruktionen först och gör sedan övningen om du vill)

Sätt dig bekvämt tillrätta (det spelar ingen roll om du sitter på en stol, på sängkanten, en sten i skogen eller på golvet – bara du kan få sitta ostört ett par minuter).

Slut dina ögon och ta ett djupt andetag. Andas in genom näsan och ut genom munnen.

Ta ett djupt andetag till och känn hur magen fylls med luft när du andas in och hur den töms när du andas ut.

Ta ett djupt andetag till och låt alla tankar fladdra iväg. (En stunds paus har alla människor tid med, om det verkligen inte känns som att man har tiden brukar det vara ett tecken på hur extra viktigt det är att ta paus). Ta därför minst ett djupt andetag till om stressen hugger tag i magen…

Fortsätt ta djupa andetag och blunda. Om det är svårt med koncentrationen kan du räkna till 10 djupa andetag sen kan du känna dig nöjd med övningen.

Ta så ett djupt andetag till och stanna kvar i lugnet som kommer av de djupa andetagen. Försök behålla detta tempo på andningen, det syresätter kroppen och hjälper dig tänka klart.

—- övning —–

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: