Lucka 19 – längtan efter Shalom

Shalom betyder helhet och fred.

Det är allmänmänskligt det här med längtan efter helhet och frid. I de flesta kulturer och traditioner finns det sätt att hantera den här längtan på. Den västerländska nutida kulturens sätt att hantera denna längtan har under lång tid varit konsumtion och prestation. Därför kallas shoppingcentren för tempel. Vi har bytt ut heliga rum och handlingar med utbytbara prylar och fyllt kalendern med mer prestation. Samtidigt önskar sig allt fler vila och frid som aldrig förr. Människor far illa i brist på en helhetssyn på både mänsklighet och samhällsbygge.

Den kristna traditionen är egentligen någonting helt annat än detta västerländska sätt men vi har börjat tappa kontakten med våra källor. Allt oftare säljer vi själva mer prestation i löfte mot frid, allt oftare motiverar vi vardagens uthärdande med att vi i himlen kommer att få vila.

I bibeln får vi lära känna en annan kultur och tradition. En tradition som tror på en möjlig fred här och nu och som utgår från en helhetssyn. Allt som någonsin gått sönder kan finna en ny helhet i den eviga kärleken. Det är inget avlägset hopp bara för livet på andra sidan graven. Det är ett verkligt hopp för livet här och nu. 

I vår kristna tradition bär vi budet om det glada budskapet om en frid som övergår allt förnuft. En frid som är tillgänglig redan nu. Den går ofta i rak motsats till prestationsbudskap och kravlistor och erbjuds på ett otänkbart vis. Du kan inte göra något för att förtjäna den, inte använda några pengar eller kompetens för att få del av den. Det är bara ur din egen sårbarhet som den blir tillgänglig. När du vågar erkänna att du bara är en helt vanlig människa full av längtan och brister.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: