Lucka 21 – Är julen verkligen en kristen högtid?

Vi lever i en spännande tid, en tid då traditioner ifrågasätts samtidigt som kunskapen ökar kring det som varit. På sina håll lyfts röster om att julen inte har kristna rötter medan andra istället höjer rösten om hur viktigt det är att göra julen till en kristen högtid igen (”bring back Christ in Christmas”).

På något konstigt vis har de där två blivit motsatser. Genuint och tradition verkar för en del inte alls fungera ihop. En av anledningarna till det tror jag är att vi under lite för lång tid upphöjt tradition utan att erbjuda reflektion kring den. Utan att både erkänna komplexitet och påminna om rötterna.

Det är varken rätt eller fel att hävda att julen inte är kristen på samma sätt som det blir knepigt med de högljudda ”Gör julen kristen igen” ropen som blir allt fler. En högtid blir vad vi gör den till och för att något ska bli ”kristet” behöver den innehålla de element som hör till Kristus. Jesus Kristus föddes till världen för att ge alla människor ljus. Han var Guds, Skaparens, svar på människans längtan efter fred och helhet. I Jesus har vi den fulla bilden av Guds tanke för människan. I Jesus lär vi känna hur Gud tänkte att vi människor skulle leva – i och av kärlek. I Jesus lär vi också känna vem Gud är. Gud är kärlek och genom Jesus lär vi känna att den kärleken inte ryggar för att avslöja orättvisor och orättfärdighet – och alltid står på den förtrycktas sida. Oavsett tidsålder så gäller detsamma – Gud står alltid på den förtrycktas sida oavsett om det är ett folkslag, en mobbad, sjuk, utslagen eller en jord under klimathot det handlar om. Oavsett om det är knepigt, obekvämt eller ställer till det för alla andra. Jesus är alltid på den förtrycktas sida, strider för fred och helhet för dem som lider brist. Jesus föddes till världens ljus.

img_3913

Så hur blev julen en kristen tradition? I många kulturer har man vid vintersolståndet haft olika former av högtider, man har uppmärksammat att mörkrets dominans bryts och att ljuset på nytt ökar. I samband med dessa högtider har man haft en hel del olika traditioner som mixats ihop till den jul vi känner igen. Tomten har sin föregångare i ett kristet helgon från Turkiet, granen kom från Tyskland där man upphöjde det skapade genom att bära in ett träd osv..

Traditionen att fira Jesu födelse precis nu kan ha sina rötter från 300-talet. Den kristna tron har generellt inga problem med andra traditioner eller högtider. Det är till och med så att den kristna tron många gånger kan omfamna dem eftersom vi tror att Gud är skaparen och funnits i allt från början och kommer finnas till tidens slut. Den kristna tron fyller många högtider och traditioner med en till dimension. Vi firar inte bara vintersolståndet, att vi nu går mot ljusare tider rent faktiskt. Julen blir en högtid att påminnas om en Gud som lät sig födas till jorden som ”världens ljus” för att ge alla människor ljus. Oavsett vilket mörker vi lever i så tror vi att mörkrets makt är bruten och att ljuset har segrat!

Det finns flera element i vår jultradition som är värt att fundera över om vi ska fortsätta med. Men att fira ljusets intågande i den här världen det har vi all anledning att göra oavsett om man bekänner sig till en kristen tro eller inte!

 

Så hur gör man julen kristen? Låt den få handla om den generösa kärlek som Jesus visade, låt den få vara centrerad runt mänsklig värme, i att sprida hopp där hopplöshet råder, fira att ljuset alltid är starkare än mörkret! Sänk tempot, lägg ifrån dig telefonen och skapa utrymme att praktisera tacksamhet över det du redan har!

 

När vi gör det skapar vi andligt utrymme i oss både för förvandling av våra tankar och till nya

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: