Johannesbreven kap 2- det nya budet: kärleken

Vi tar som vanligt med oss tre frågor in i läsningen 

1. Vad står det i texten?

2. Vad säger texten till mig och mitt liv?

3. Vad tar jag med mig som utmaning från texten?

 

Det nya budet: kärleken

1 Mina barn, detta skriver jag till er för att ni inte skall synda. Men om någon syndar har vi en som för vår talan inför Fadern, Jesus Kristus som är rättfärdig. 2 Han är det offer som sonar våra synder och inte bara våra utan hela världens.

3 Att vi har lärt känna honom förstår vi av att vi håller hans bud. 4 Den som säger: ”Jag känner honom” men inte håller hans bud är en lögnare, och sanningen finns inte i honom. 5 Men hos den som bevarar hans ord har Guds kärlek i sanning nått sin fullhet. Då vet vi att vi är i honom. 6 Den som säger att han förblir i honom måste själv leva så som han levde.

7 Mina kära, vad jag skriver här är inget nytt bud utan ett gammalt som ni har haft från början. Detta gamla bud är ordet som ni har fått höra. 8 Ändå är det jag skriver ett nytt bud – det visar både hans och ert liv. Ty mörkret viker och det sanna ljuset lyser redan. 9 Den som säger sig vara i ljuset men hatar sin broder är ännu kvar i mörkret. 10 Den som älskar sin broder förblir i ljuset och har ingenting inom sig som leder till fall. 11 Men den som hatar sin broder är i mörkret; han vandrar i mörkret och vet inte vart han går, ty mörkret har gjort hans ögon blinda.

——

Vi har ett enda bud att förhålla oss till och det är kärlekens väg. Det är den väg Jesus visade oss och som leder till det liv vi längtar efter. Kärlekens väg är alltid handlingens väg. Det går inte att säga en sak men leva något annat. Kärlekens väg ställer krav på oss att leva det vi säger att vi tror på.

Och det är mycket enklare än vi många gånger gör det. Vi människor älskar att krångla till det, sätta upp hinderbanor och gränser som vi ska förhålla oss till. Det författaren försöker säga är att Jesus har visat en gång för alla hur det är tänkt. Han är vår förespråkare inför alla domstolar som kan tänkas finnas. Domstolar inom oss själva, mellan varandra och inför evigheten. Jesus kan vara allas förespråkare eftersom han i sig själv är försoning.

Det Jesus gör är att visa vägen till en relation med Gud själv. Den vägen är fri från prestation och utan krav på felfrihet. Den visar ett sätt att leva som inte är styrt av varken rädsla eller skam. Ett liv som istället är styrt av sanningen som alltid leder till kärleken.

——

Så här i Coronatider vill jag även passa på att ge några tips på hur vi kan välja kärlekens väg även på detta område.

Du kanske inte själv är orolig eller riskerar att bli svårt sjuk om du drabbas, men i kärlek och omsorg om de svagare i vårt samhälle och för att vi ska behålla nödvändig samhällsfunktion kommer här några viktiga punkter:

  • Följ de rekommendationer som officiella kanaler delar, t ex http://www.krisinformation.se
  • Tvätta händerna noga och extra ofta, ta för vana att tvätta händerna när du kommer hem och när du vistats i miljöer bland andra människor.
  • Om du varit utomlands eller känner dig sjuk – stanna hemma minst 2 veckor.
  • Fortsätt motionera, ät mat som stärker kroppens immunförsvar och ta dig ut så du får frisk luft och D-vitamin!
  • Var noga med att inte bara ta till dig av de allvarliga nyheter som delas varje dag utan se till att fylla ditt sinne också med sådant som påminner dig om allt vi kan vara tacksamma för i livet.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: