1 Johannesbrevet kap 2: älska inte världen

Det här är andra delen av 1 Johannesbrevet kapitel 2. Väldigt lite visste jag om hur vår läsning kunde bli så aktuell när vi bestämde att det var just dessa böcker vi skulle läsa i vår. Väldigt lite visste jag när jag skrev om detta kapitel hur det kunde möta vår situation här och nu så mitt i prick. Men så är det också min erfarenhet när man lever med Bibeln. Att hur det än kommer sig blir de där tusenåriga gamla skrifterna till levande ord för just en tid som denna.

Älska inte världen

12Jag skriver till er, mina barn: ni har fått era synder förlåtna för hans namns skull. 13Jag skriver till er, fäder: ni känner honom som är till från början. Jag skriver till er som är unga: ni har besegrat den Onde.

14Jag har skrivit till er, barn: ni känner Fadern. Jag har skrivit till er, fäder: ni känner honom som är till från början. Jag har skrivit till er som är unga: ni är starka och Guds ord förblir i er och ni har besegrat den Onde.

15Älska inte världen och det som finns i världen. Om någon älskar världen finns inte Faderns kärlek i honom. 16Ty det som finns i världen, vad kroppen begär, vad ögonen åtrår, vad högfärden skryter med, det kommer inte från Fadern utan från världen. 17Och världen förgår med sina lockelser, men den som gör Guds vilja består för evigt.

—-

Love always wins – det har jag som daglig påminnelse och det är också vad det här stycket kortfattat handlar om. Det vi gör som är i enlighet med Guds vilja består för evigt. Det finns saker som har en evig karaktär – sådant som lämnar avtryck och bär tro, hopp och kärlek från en tid till en annan. Som lyfter människor och väcker mod. Det är de gärningarna vi ska sikta på i livet. 

Älska inte världen… Världen är ett uttryck för den sfär där själviska intressen härskar. Det handlar inte specifikt om världen vi lever i – vi får påminna oss om att Gud älskade världen så mycket att han sände sin enfödde son… Det författaren troligen menar är istället den mentalitet som råder och som för oss längre bort från varandra och från Gud. Som vi med ett annat ord brukar beskriva som synd. 

Vad är synd egentligen?

I kyrkan har det varit populärt att beskriva synd som ”att missa målet” men vad är då målet?

Jesus visar vad människans yttersta mål är – att leva i relation till kärleken själv så att det blir den väg vi vandrar på. Det handlar om relation. Och det är vad Jesus har bjudit in oss till. En levande och livgivande relation med Gud själv – befriad ifrån alla lagar och regler om hur vi ska göra för att förtjäna kärleken. Det är inte tänkt att vi ska förtjäna kärleken – vi är födda till att vara i en relation med den. Därför blir det lätt att urskilja dem som tror och lever i kärleken eftersom det syns i deras egna liv. Och detta får vi ännu mer utvecklat i sista delen av det här kapitlet.

Och den inlägget släpper jag nästa vecka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: