Bibelläsning och corona…

Vad händer i gemenskapen ”En tro på landet” under den här tiden? Gemenskapen är ännu väldigt liten och består av olika mindre grupper så i princip skulle vi kunna fortsätta ungefär som vanligt. Men vi har valt att pausa den verksamhet som särskilt engagerat människor i riskgrupp vilket innebär att vår härliga ”Stickkontakten” är pausad tillsvidare. I söndags samlades vi utanför Ådalskyrkan och tog en promenad tillsammans i Gnesta, det fick bli vårt Andrum den här gången. Vi fortsätter följa myndigheternas rekommendationer och gör vad vi kan för att inte bidra till smittspridning. Vi kommer inom kort med mer information om fler alternativa sätt att mötas över internet för vi kan ju fortsätta hålla kontakt och till och med få en chans att komma närmare varann i den här tiden. Det vill vi ta vara på och hitta nya och fler sätt att mötas på.

Det har aldrig känts mer angeläget att läsa i Bibeln så det fortsätter vi såklart med, både enskilt och tillsammans. Vi är nu framme i kapitel 3 i 1 Johannesbrevet som vi just nu läser. Jag kommer som vanligt att dela en kort bakgrund och hjälp till att förstå texten här på bloggen men först ut kommer själva kapitlet!

När vi läser i Bibeln kan det vara nyttigt att ta med sig tre frågor.

  1. Vad står det i texten? (Alltså gå tillbaka, titta vad står det, vad kan det betyda? Vad kan författaren ha menat?
  2. Vad säger texten till mig och min situation just nu? (Alltså vad berör dig när du läser den här gången, är det något särskilt ord eller mening som sticker ut och berör dig?)
  3. Vad tar jag med av utmaning från det jag har läst. (Eftersom Bibeln är en interaktiv bok är tanken att vi utifrån vad som berört oss ska låta det bli till något konkret i våra egna liv.)

1 Johannesbrevet kapitel 3

”1 Vilken kärlek har inte Fadern skänkt oss när vi får heta Guds barn. Det är vi. Världen känner oss inte, därför att den aldrig har lärt känna honom. Mina kära, nu är vi Guds barn, men det har ännu inte blivit uppenbart vad vi kommer att bli. Vi vet dock att när han uppenbarar sig kommer vi att bli lika honom, ty då får vi se honom sådan han är. Var och en som har detta hopp till honom renar sig själv liksom han är ren.

Den som syndar bryter också mot lagen, ty synd är laglöshet. Ni vet att han har uppenbarat sig för att ta bort synderna och att någon synd inte finns hos honom. Den som förblir i honom syndar inte. Den som syndar har aldrig sett honom och känner honom inte.

Mina barn, låt ingen föra er vilse. Den som gör det rätta är rättfärdig, liksom Kristus är rättfärdig. Den som syndar är djävulens barn, ty djävulen har syndat ända från början. Men Guds son har uppenbarats för att utplåna djävulens verk. Den som är född av Gud syndar inte, ty Guds säd förblir i honom. Och han kan inte synda eftersom han är född av Gud. 10 Så blir det uppenbart vilka som är Guds barn och vilka som är djävulens: den som handlar orättfärdigt tillhör inte Gud, ej heller den som inte älskar sin broder.

Inbördes kärlek

11 Ty detta är budskapet som ni har hört alltifrån början: att vi skall älska varandra. 12 Vi skall inte likna Kain, som var den Ondes barn och slog ihjäl sin bror. Varför slog han ihjäl honom? Därför att hans gärningar var onda medan broderns var rättfärdiga.

13 Bröder, bli inte förvånade om världen hatar er. 14 Vi vet att vi har gått över från döden till livet, ty vi älskar våra bröder. Den som inte älskar är kvar i döden. 15 Den som hatar sin broder är en mördare, och ni vet att ingen mördare bär evigt liv inom sig. 16 Genom att Jesus gav sitt liv för oss har vi lärt känna kärleken. Också vi är skyldiga att ge vårt liv för bröderna. 17 Om någon som har vad han behöver här i världen ser sin broder lida nöd men stänger sitt hjärta för honom, hur kan då Guds kärlek förbli i honom?

18 Mina barn, låt oss inte älska med tomma ord utan med handling och sanning. 19/20 Då förstår vi att vi är sanningens barn, och om vårt hjärta dömer oss kan vi inför honom övertyga det om att Gud är större än vårt hjärta och förstår allt. 21 Mina kära, om hjärtat inte dömer oss kan vi stå frimodiga inför Gud. 22 Och vad vi än ber om får vi av honom, eftersom vi håller hans bud och gör det som behagar honom. 23 Och detta är hans bud: att vi skall tro på hans son Jesu Kristi namn och älska varandra så som han har befallt oss. 24 Den som håller Guds bud förblir i Gud och Gud i honom. Och att han förblir i oss vet vi av anden som han har gett oss.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: