skärtorsdag – vågar jag stå kvar?

Idag slutar många tidigare och checkar ut till en långhelg som förhoppningsvis badar i sol. Det är tid att äta gott, njuta av livets goda och kanske skicka ett och annat ”glad påsk” till vänner och bekanta…

 

Eller så brukar det iallafall vara. I år är det annorlunda… alltså solen skiner, maten kommer säkert smaka likadant som innan och många kommer vara lediga. Men i år är ingenting som förut eftersom vi tillsammans med hela världen är påverkade av covid-19 pandemin. För en del är tillvaron allt annat än idylliskt just nu och värre kan det komma att bli, kanske inte på grund av viruset men på grund av konsekvenserna som blir av det.

Mitt i all ovisshet och nyheters ältande bryter påskens budskap in som en inbjudan till att upptäcka livets stora mysterium. Mysteriet att inget liv finns som inte kommit ur smärta. Skärtorsdagen innehåller en inbjudan att stå kvar i det som gör ont.

 

Idag läser många kristna texten där Jesus bjuder till en middag samma kväll som han vet att han kommer att bli förråd. Jesus dukar ett bord bland vänner och fiender och bjuder in till gemenskap mitt i livets hela tillvaro. Han slätar inte över något utan säger som det är – ät och drick och påminn er om att jag har offrat mig för er skull.

 

Efter måltiden fick de närmaste följa med Jesus till Getsemane där han sökte desperat efter ledning och kraft. Hans själ var bedrövad till döds och han bjöd sina vänner att hålla ut tillsammans med honom. Stå kvar i ångesten – men bredvid. Utan lösningar, utan att komma med klämchecka uppmuntrande ord. Vännerna somnade.

 

Kanske förstod de inte vad Jesus gick igenom och tyckte det hela var överdrivet att hålla sig vaken för. Kanske klarade de inte av att stå kvar och se på när deras räddare blev så sårbar. Kanske, kanske vågade de inte utsätta sin tro för den prövning som själens mörka natt innebar.

 

Idag bjuds vi in att stå kvar, stå kvar med Jesus i kampen, i frågorna, i längtan efter en lösning, i bönen efter ledning. Det är inget enkelt uppdrag men det kommer föra oss in i den process som varje födelse går igenom. Det kval som kommer innan något nytt kan få liv.

 

Ikväll kommer jag inte söka efter några svar, jag kommer heller inte be om en lösning utan jag kommer be om mod att stå ut i allt det som gör ont just nu. Jag vet att jag inte är ensam, med mig i den mörka natten finns en som gått före, som burit all ångest, som tagit sjukdom och död och all möjlig skuld. En som vill visa mig hur verklig frihet ser ut.

 

Jag vill våga stå kvar för jag vill smaka på den friheten som jag vet kommer sen.

 

 

 

 

Om du vill följa bibeltexten för den här dagen kan du slå upp Matteusevangeliet kapitel 26 eller klicka på länken så kommer du dit direkt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: