1 Johannesbrevet kapitel 3 – helgelse

Innan påsk publicerade jag kapitel 3 ifrån 1 Johannesbrevet men sedan kom påsken och tog all min bloggtid så idag blir det en post om hela kapitel 3 som en förberedelse inför söndag då vi vanligtvis firar Andrum och då ska läsa kapitel 4. Den här söndagen kommer vi dock inte att fira Andrum som vanligt utan det kommer att bli en LIVE-sändning via Facebook och Instagram kl.16.00 istället! (Klicka här så hittar du sidan på Facebook som vi sänder ifrån) När vi ses på Andrum brukar vi utgå från tre frågor när vi läser i bibeltexten. Dessa tre frågor hjälper oss bearbeta det vi läser och hitta rätt på de områden som vi kan växa på. Jag använder mig av dessa tre frågor när jag nu tar mig an hela kapitel 3. Det här är min bearbetning av texten, kanske kommer du hitta något annat som berör dig?!

Vad står det?

Kapitlet handlar om kärleken, att vi har lärt känna den genom Jesus och att vi genom att ha lärt känna kärleken har ett ansvar att leva kvar i den. Att den som lärt känna kärleken inte samtidigt kan göra gärningar som är kärlekslösa (syndiga) eftersom det säger emot sig själv. Den som har smakat den sanna kärleken vill göra kärlekens vilja (Guds vilja) och då vill man inte längre synda (eftersom synd i grund och botten handlar om att vända sig bort från kärleken).

 

Vad betyder det här för mig?

Det kapitlet på olika vis vill lyfta fram är att det inte går att leva ett kärlekslöst liv om man lärt känna kärleken själv. Genom att ha lärt känna Jesus och förstått vad hans död innebär kan jag inte fortsätta leva ett liv där hjärtlöshet styr mina handlingar. Kärleken förvandlar alltid. Det här är vad helgelse handlar om. Ett gammalt ord som beskriver vad som händer i en människas liv när man inleder en relation med kärleken. För 10 år sedan läste jag en beskrivning av helgelse som jag levt med sedan dess. Det var en bibellärare som heter Roland Spjuth som sagt på ett ungefär så här ”att bli helig är att bli hel. Om synden gör oss trasiga, skeva och mindre mänskliga gör helgelsen oss tvärtom mer hela, mer sanna och mer människa.”

Kapitel tre skulle kunna sammanfattas med denna beskrivning. Det handlar inte om att göra ”heliga” gärningar och på så sätt vinna position hos Gud. Positionen hos Gud har vi redan fått (utan att vi har gjort något för att förtjäna det) och resultatet av att vi blivit inbjudna till Guds närhet, till gemenskap med Kärleken själv, så förvandlas vi så att vi börjar göra sådant som skapar helhet och sanning även för andra. Ett sant kärleksfullt liv ger alltid som konsekvens att andra människors liv påverkas positivt.

All helgelse har som mål att skapa ännu mer utrymme för kärleken att verka i den här världen, i den här tiden. Det är ingen egoistisk andlig vandring där jag kan nå någon särskild position. Det handlar om att min vandring närmare kärleken skapar en rörelse i mig att sprida ut frön av tro, hopp och kärlek så att det får växa på alla håll och kanter.

 

Vad tar jag med mig som utmaning från det jag läst?

När jag läst detta kapitel utmanas jag just nu av hur aktiv kärleken är. Att den blir så praktisk och på så sätt också uppfodrande. I den tid vi lever i är det så lätt att bli upptagen av både rädslan för vad covid-19-pandemin kan få för konsekvenser på människor jag har i min närhet men också hur det påverkar samhället. När jag läser kapitlet blir jag återigen påmind om att lyfta blicken och inte heller stänga hjärtat för dem som redan innan pandemin hade det svårt. Även om det just nu nästan känns övermäktigt att tänka på dem som drabbas av att hela världen står still på det sätt som den nu gör. Både i vårt land och över världen finns det människor som drabbats ännu hårdare på grund av pandemin. Personer som blivit av med sin försörjning, trygghet och framtidshopp. Jag utmanas att fundera på vad mer jag kan göra just nu för att någon som drabbats hårt ska få känna att det finns en kraft starkare än den ångest och nöd som nu råder. En kraft som inte bara vill läka de sår som skapats men som också kan mana människor runt om vår jord att anstränga sig lite till för att alla ska få ett drägligt liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: