Alltid nära

En av de platser jag hör Gud tala som allra tydligast är i trädgården. Det är en kombination av att jag där kommer ned i tempo och att naturen förstärker den närvaro som ligger bakom allt liv. Idag när jag arbetade i trädgården tänkte jag på att det är Kristi himmelsfärdsdagen idag. En dag som för många innebär just arbete i trädgård eller på sommarstället. Det är inte så tokigt egentligen eftersom vi då skapar just de förutsättningar som krävs för att få insikten om den här helgdagen att landa.

Vad är det vi firar idag egentligen? Vi firar att Jesus lämnade jorden!

Varför är det värt att fira? Jo, för att det innebär att vi inte längre är bundna till en tid, plats eller människa för att komma nära Jesus och känna Guds närvaro. När han steg upp till himlen lämnade han inte bara jorden. Han klev in i en annan dimension som innebär att han därmed kan vara närvarande hela tiden. Det var också det löftet han gav precis innan han lämnade lärjungarna där på berget. ”Jag är med er alla dagar till tidens slut” (Matt 28:20).

Jag behöver inte göra avancerade konster, inte följa något regelverk eller på annat sätt bli ”godkänd” för att få Guds uppmärksamhet. Den har jag redan fått, Guds ansikte är vänt till mig!

Den stora utmaningen är inte att tillkalla Guds närvaro i den här världen utan att bli medveten om hur den redan finns precis överallt. När jag ber, sjunger sånger till Gud eller läser i Bibeln är det inte för att på något sätt ”blidka” Gud utan för att bli medveten om hur Gud redan är här och går mig tillmötes.

Men det är också detta som är vår största utmaning. I en tid då allt rusar på och vi luras att tro att det är genom våra prestationer som Guds närvaro blir synlig så riskerar vi att bygga bort precis det där som skapar det möte vi så längtar efter. Det är inte mer aktiviteter jag behöver för att komma nära Gud, det är tystnad, det är närvaro här och nu, det är ett sänkt tempo och lugna tankar. Och för det kan vi behöva tekniker, men det är inte för att Gud ”ska komma till oss” utan för att vi ska inse hur Gud alltid varit nära mig precis hela tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: