en obekväm gemenskap

Det låter kanske lite jobbigt det där med en obekväm gemenskap. Kan vi inte bara skippa det sköra och obekväma och göra något mysigt ihop? Det låter ju fint och så men teologin och även senare års forskning visar att det är omöjligt. Den gemenskap som vi människor längtar efter och behöver växer fram ur sårbarhet. Ur ömsesidigheten och insikten om att vi alla i slutändan delar det mest dyrbara av allt – mänsklighet. Om vi vill leva helhjärtade liv och ha helhjärtade livgivande relationer behöver vi mod att vara sårbara.

Framtidens församling – en obekväm gemenskap

”Framtidens församling är en obekväm gemenskap.

Det är en gemenskap som är obekväm på det sätt att det inte går att sitta still. Man kan aldrig sätta sig ned och bli bekväm. Och man kan heller inte stå själv. Det är en gemenskap som är beroende. Och när man är så beroende och står så nära för att inte falla. Då blir den också obekväm.

Det är en obekväm gemenskap som vågar ställa de obekväma frågorna till varandra och samhället. Och det är en obekväm gemenskap som vågar ge de obekväma svaren.

Det är en obekväm gemenskap vid köksbordet. Och det är en obekväm gemenskap ute i staden där den bor och lever. 

Den obekväma gemenskapen har övertygelser och står upp för dem trots obekväma reaktioner av utomstående.

Den obekväma gemenskapen är vacker i all sin enkelhet. Den obekväma gemenskapen ser inte till ålder, utseende eller ursprung.

Den obekväma gemenskapen är krönt med Guds härlighet. Såren och bristerna i gemenskapen och i människorna i den blir utrymmen för Guds härlighet att lysa.

Och den obekväma gemenskapen är tvättad ren från smuts, skam och synd. Den obekväma gemenskapen är vit som snö. 

Och den obekväma gemenskapen finns endast till för att ge ära till Fadern, Sonen och Den Helige Anden. Och genom lovsången vara ett vittnesbörd för dem runt omkring.”

Jag hade formulerat mig annorlunda om jag skrev texten idag. Så nästa vecka ska jag kommentera och utveckla texten vidare! Men som ett komplement vill jag dela en video som berättar mer om varför vi behöver ha mod att vara sårbara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: