Världen behöver att vi blommar

Kyrkans uppdrag är att leva ut Guds rike här och nu. Eftersom kyrka är du och jag, vi som vill leva i relation med det sanna ljuset, är det vi som ska leva ut Guds rike här och nu. Det kan låta så strängt och kravfyllt därför tänkte jag idag beskriva hur jag uppfattar Guds rike och hur vi kan leva ut det i våra liv.

Först och främst vad betyder ”Guds rike”? Det är ett uttryck som används ofta i Nya Testamentet och som vi inte riktigt har samma kontext till som man hade då. Vi behöver brotta ned det lite för att förstå. Jesus förkunnade Guds rike och levde också ut det. Hela Jesus väsen andas Guds rike, alltså den värld som också kan förklaras med det förlorade paradiset – platsen av full harmoni. Det tillstånd där vi människor får leva i Guds skapelsetanke, där vi är oss själva fullt ut, där vi kan ta emot kärleken fullt ut och älska fullt ut. Guds rike är både en utopi och en självuppfyllande profetia. När jag bestämmer mig för att tro på Guds rike och lever efter det skapas det också här och nu. Guds rike är det rike där Guds vilja/tankar/kärlek styr till 100%.

Hur exakt det riket ser ut kan vi alla bara drömma om utifrån den Gudsbild vi har. Om min Gud ger kärlek under villkor blir också Guds riket villkorat. Om min Gud ställer höga krav och ger lite utrymme för mig att vara mig själv blir Guds riket en spegel av det. Därför är det också så viktigt att regelbundet kika på sin Gudsbild. Vi tar den ofta så given men vår bild av Gud påverkar vår tro och förmåga att agera utifrån vår tro. Det påverkar mer än vi tror!

När du och jag upptäcker friheten, glädjen, värmen och leken som finns i Guds rike får det oss att blomstra som individer. Vi blir mer oss själva, mer dem vi innerst inne är. Det kan kännas som en ouppnåelig dröm men faktum är att världen behöver oss just sådana som vi innerst inne är. När vi håller tillbaka förlorar världen och den tid vi lever i en viktig ingrediens. När du är dig själv fullt ut bidrar du till att världen blir en bättre plats.

Ok, ok… nu tänker du kanske ”men alla människor som hävdar att de är egoistiska, förminskande och härskande i sin personlighet då?” Nja.. enligt Guds rikes tanken är vi alla skapade till Guds avbild och har därmed i oss egenskaper och personlighetsdrag som går i linje med harmonin. När vi agerar utifrån drag som härskar och förstör är det ett annat rike vi ger utrymme till i våra liv.

designmeliora

Den här världen behöver en kyrka som blommar i dess fulla kraft. Som vet sitt värde som unikt älskad. Som frimodigt tar sin givna plats i samhället genom att sprida ljus, bära hopp, välja fred och växa i tillit. Den här tiden behöver en blomstrande kyrka som vet att vår glädje inte sitter i de yttre omständigheterna utan i det rike som först och främst bor i våra hjärtan. Som låter hjärtat styra hur vi möter de utmanande tiderna som vi lever i.

Den här världen behöver att du hittar till glädjen, friheten och kärleken som är tänkt för just dig. Där ditt hjärta sjunger finns en del av världens hopp! Även du som tvivlar på att den vägen finns har den inom räckhåll. Ett steg i taget i din längtans riktning. Ett steg i taget tillsammans med ditt bultande hjärta. Jesus sa att han är vägen sanningen och livet, om du koncentrerar dig på att låta Jesus få tala kärlek in i ditt liv och följer det han säger kommer vägen till livet att öppna sig. Var så säker!

”Saliga de som är fattiga i anden, dem tillhör himmelriket.4Saliga de som sörjer, de skall bli tröstade. Saliga de ödmjuka, de skall ärva landet. Saliga de som hungrar och törstar efter rättfärdigheten, de skall bli mättade. Saliga de barmhärtiga, de skall möta barmhärtighet. Saliga de renhjärtade, de skall se Gud. Saliga de som håller fred, de skall kallas Guds söner. Saliga de som förföljs för rättfärdighetens skull, dem tillhör himmelriket.”

Matteusevangeliet 5:3-10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: