En trädgård, full av mångfald och frimodighet

Ditt blomster är gudagivet och en del av skapelsetanken för dig.

Guds rike är tänkt att vara den verklighet vi kopplar upp oss i, som vi närs av och som vi med våra liv ger mer utrymme till. Vi gör det genom att låta Guds rike bli en del av oss och våra liv. Genom att det blir vårt ursprung och vårt hem. Det är något som bor inom oss, som vill bygga bo inom oss och utgå ifrån dem vi är och det vi har.

Tanken är inte att du ska bli någon annan utan att du ska bli ännu mer den du alltid varit tänkt att vara. Bortom alla trasiga erfarenheter, smärtsamma minnen eller förminskande normer. Den världen är möjlig. Men den är naturligtvis inte enkel. Det är därför Jesus kallar det för en smal väg, därför han pratar om Guds rike som ett litet frö som får växa till något mycket större.

Guds rike börjar alltid i våra egna hjärtan. I min öppenhet och min vilja till att ta emot hoppet för den situation jag befinner mig i. För detta har den världsvida kyrkan förvaltat verktyg och praktiker i flera tusen år.

Kyrkan har aldrig tänkt att vara en institution som arbetar för någon annan. Det är en sammanslutning av individer som funnit riket inom sig och som vill leva ut det på ett konkret sätt. Det är vardagsliv och lärjungaskap. Det är självgående individer som sträcker sig mot det sanna ljuset och som väljer att gå armkrok med andra eftersom det är i gemenskap vi kommer till vår fulla rätt. I gemenskapen vi kan göra störst förändring tillsammans.

Idag är det internationella dagen mot våld mot kvinnor. Ett område som vittnar om att Guds rike fortfarande är aktuellt och behövs. Att denna dag fortfarande behövs bevisar att vi som kyrka har mer att göra. Detta är bara ett område som väntar på att få se rättfärdighet och kärlek segra till slut. Det finns många fler områden som väntar på att vi tar emot Guds rike i våra hjärtan och blir en del av de bönesvar den här världen behöver.

”Liknelsen om senapskornet och om surdegen
18Så sade han: ”Vad är då Guds rike likt? Vad skall jag jämföra det med?  19Det är som ett senapskorn som en man sätter i sin trädgård. Det växer och blir till ett träd, och himlens fåglar bygger bo bland grenarna.”
20Vidare sade han: ”Vad skall jag jämföra Guds rike med?  21Det är som en surdeg som en kvinna arbetar in i tre mått mjöl; till slut blir alltsammans syrat.”

Guds rike är något organiskt som följer med årstider och säsonger. Därför blir också kyrkan något dynamiskt och följsamt från en tid till en annan. Både stadig i sina rötter i hoppet och samtidigt alltid rörlig för att följa ljusets rörelser i den tid som är. Mitt i en pandemi där vi inte får mötas som vi brukar blir den här tanken ännu mer konkret och viktig. Kyrkan är inte på paus och har inte stängt igen, den har alltid funnits i våra vardagsrum och vid vårt köksbord. Har alltid varit i matbutiken, i mötet med grannen, på arbetsplatsen och i vår strävan efter att känna frid och harmoni. När vi nu inte kan gå på som vanligt i våra liv kommer Guds rike att leda oss till andra sätt, kanske kommer vi då finna en oväntad glädje och skatter som legat och väntat på oss. Helt klart är att Jesus är verksam och rör sig i vår tid, om vi som är plantorna i Herrens hage sträcker oss mot ljuset kommer vi se att vi även i den här prövningen kommer att växa och utveckla nya grenverk för nya blomstertider.

Det här blir mitt sista inlägg om vad jag drömmer om när jag säger ”kyrka på nytt sätt” för den här gången. För på söndag är det 1 advent och då börjar en ny rörelse här på bloggen. Det har aldrig känts mer aktuellt att producera en hoppfull adventskalender. Den här gången gör vi det i samarbete med Studieförbundet Bilda vilket ger möjlighet till fler dimensioner! Så håll utkik för senare i veckan kommer mer information om hur du kan anmäla dig och ta del av hela adventskalendern!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: