Dec 3 – nåd skapar hopp

Ett nådens år från Herren, så inleds det nya kyrkoåret. Ett återkommande tema för 1:a Advent och den kristna tron. Ett återkommande tema de senaste åren i olika debatter kring offentliga personer som bilvit påkomna med ett bristfälligt beteende. Vem förtjänar ett nådens år och vad innebär det egentligen?

Jag tror inte riktigt vi kan säga att någon förtjänar ett nådens år. Vi bär alla på ansvar för skuld till planeten och andra människor. Nåd beskriver just hur det är något som vi absolut inte kan förtjäna, något som man får. Det väcker liv i många känslor, skapar obehag hos vissa, frustration hos någon annan och kanske frid hos en tredje. Inget av det behöver vara fel, vi står på olika sidor och betraktar den här oerhörda gåvan som är så svår att förstå.

Hur kan någon vilja ge iväg något så radikalt befriande? Hur kan man inte vilja sätta villkor för det? Hur kan någon ens vilja ta emot gåvan när den är gratis? Nåden öppnar dörren för något nytt och oväntat. Nya chanser som läggs ovanpå alla de gamla misslyckade. Ett filter som kanske gör att även det som jag just betraktat som misslyckande hamnar i ett annat ljus. Blir till något annat, något värdefullt.

Brist på nåd skapar distans mellan människor och oss själva. Det skapar ovilja och misstänksamhet. När vi inte accepterar nåden som en dimension av livet blir vi ofta våra egna och andras slavdrivare.

I år har jag i olika sammanhang stött på uttrycket ”cancel culture” som handlar om att ta avstånd ifrån sammanhang och personer som misskött sitt förtroende. Nog vill vi gärna klämma till någon som gjort oss illa eller ge igen på något sätt.

Nåden är en spegel som sätts upp mellan mig och den person jag vill kasta stenar på. Visar på mina egna brister och tillkortakommanden.

Under ett år då många har nerverna utanpå kroppen, då vi är spända, trötta och förvirrade är det extremt lätt att börja döma andra efter deras misslyckanden. Man förväntar sig att andra ska göra bättre, kunna ta ansvar och ställa allt tillrätta. Men alla kämpar vi kamper som påverkar vår förmåga och som ofta också leder oss till att vi gör fel. Just därför är det extra starkt och viktigt att välja en annan väg. Välja spegelns väg som viskar att vi alla har våra dåliga dagar och brister. Som visar på att det finns en väg bortom våra misslyckanden. Som inte nödvändigtvis trollar bort dem men som skapar möjligheter att göra om och göra rätt. Det är nåden det. Den vill både hjälpa oss att ta ansvar och få oss att andas ut.

Ingen människa är perfekt, de som försöker göra något i livet kommer ofta att misslyckas. Men när vi blandar in nåden i våra försök skapas möjligheter till andra lösningar framför oss. Det skapar hopp om en annan och kanske till och med bättre framtid.

Vad väcker tanken om nåd hos dig? Hur känns det att vara både mottagare och givare av nåd?

Om du vill fundera högt tillsammans med andra öppnar vi nu möjligheten till att bli medlem i en grupp på Facebook kopplat till adventskalendern. Du ansöker om medlemsskap i gruppen efter att ha klickat på den här länken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: