Lucka 2 – Du kan välja ljuset!

”Ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det” några av de inledande orden i Johannesevangeliet och ett ord som behövs extra mycket i tider som präglas av mörker och modlöshet. Det är så lätt att dras med i alla negativa-nyheter, i prognoserna som säger att det är kört och acceptera berättelsen om hur omöjligt det är. Det är kanske de nyheterna som säljer bäst och som fångar vår uppmärksamhet men de bygger definitivt inget hopp.

Vi matas ständigt av information och nyheter ofta sådan information som predikar dom och prestation. ”Vi måste anstränga oss mer, alla måste anstränga sig mer, vi gör absolut inte tillräckligt, det är dags att ta det på allvar nu”. Men leder det till att vi förändras och väljer andra vägar? Risken med att hela tiden matas av katastrofer är att vi tillslut blir immuna mot dem. Vi vänjer oss och tänker att det är väl så här det ska vara. Det är så här det ska vara att vara människa på 2020-talet.

Budskapet om Guds rike säger däremot något helt annat. Det säger att det finns andhämtning att få. Att varenda människa kan få uppleva fullständig frid. Att vi är skapade för en tid som denna och att vi är oändligt älskade som dem vi är. Säger att vi kan bli del av ett rike som styrs av de där värderingarna, som ger alla människor plats. Det är det nåden handlar om i sin essens, vi tillåts vara människor!

Det är oerhört viktigt att fundera på vad det är vi äter. Vi har blivit noga med kosten för att ge kroppen den näring den ska ha. Vi har till och med myndigheter som ägnar tid åt att forska och ta fram rekommendationer. Som ger oss riktlinjer och som vägleder olika institutioner i hur man ska hjälpa individer mot ökad hälsa. Tänk om vi också kunde få myndigheter som forskade och tog fram riktlinjer för övriga intag. Allt vi äter med våra ögon och öron påverkar vår hälsa och ju mer vi blev medvetna om våra intag desto bättre möjlighet har vi att styra över den dimensionen och på så sätt vår inre hälsa.

Det är kanske lätt att säga ”du kan välja ljuset” men faktum är att vi alla har det valet även om vi inte alltid upplever det. För parallellt med alla negativa nyheter och de utmanande omständigheter vi möter i vår tid så finns det ljus och hopp. Mitt bland skiten finns strimmor av ljus och när vi väljer att fokusera på dem ger vi utrymme för ett annat rike att prägla oss och våra tankar. Det kan till och med leda till att vi hittar tag i en smula mod och kliver ut på arenan för att vara med och forma en annan morgondag.

Jag skulle därför vilja skicka med en uppmaning i lucka 2. En uppmaning inspirerad av det samtal vi förde i torsdags under pyssel- och samtalskvällen. Ett sätt att träna sin hopp-muskel är just att öva sig i konsten att förundras. Att fokusera på ljuset, de små ljusglimtarna, i berättelserna som stärker, det som ger glädje, pirr i magen och får oss att känna att det kan finnas en väg fram ändå. Tänk om vi skulle bestämma oss för att vi varje dag ska hitta minst en sak att vara tacksam för (hur liten den än må vara). Det skulle med all säkerhet ge oss ett ljusare perspektiv och med stor sannolikhet ett starkare hopp för vår tid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: