Dec 8 – ljuset bor inom dig

Guds rike är nära, så nära att du kan känna det. Men det kommer inte som något utanför dig själv, det bor på din insida – om du vill. Det är ett val vi ställs inför. Du kan välja att ge liv åt tankar som bygger upp och som ser vägar fram, eller så kan du välja att fokusera på omöjligheterna.

Det är ett provocerande tema. Vaddå du kan välja?! Har den som fötts in i en familj och ett land med fattigdom valt det? Har den som lever under existensminimum valt det? Nej, naturligtvis inte! Men alla människor har ett val utifrån de omständigheter vi finner oss i. När vi väljer ljuset skapas nya vägar för oss framåt. Vi kultiverar vår kreativa förmåga, vår andlighet om du så vill.

Advent är en studie i trotsigt hopp, det vi praktiserar år ut och år in är den trotsiga tron på att det kan bli bättre så länge vi väljer ljuset. För varje vecka tänder vi ett ljus till, trots att mörkret fortsätter utbreda sig. Det är en ytterst praktisk handling som också blir till en andlig sådan. En handling som inte bara handlar om mängden soltimmar utan mängden ljusa tankar vi väljer att öppna oss för mitt i omständigheter som verkar omöjliga.

Andlighet kan vara ett laddat ord i Sverige idag. Olika sammanhang vill ha patent på ordet och vi har många olika associationer till ordet. Min definition av andlighet handlar om allt det där vi gör som kanske inte syns men som märks. All tid jag lägger på att mogna i min karaktär, där jag växer i insikt om vem jag är och hur vi samverkar mellan varandra. Min förståelse för hur allt hänger ihop och hur jag är en del av något större än mig. Den kristna andligheten handlar om att bli vän med sin egen mänsklighet. Om att försona sig med sina egna och andras brister men också om att tro på att man kan bättre.

Att välja ljuset handlar om att vilja mer, vilja bli bättre och vägra ge efter för den fulla modlösheten.

”Men den dag skall komma då berget med Herrens tempel står där orubbligt fast som det högsta av bergen, överst bland höjderna. Folken skall strömma dit, folkslag i mängd skall komma, och de skall säga:”Låt oss gå upp till Herrens berg, till Jakobs Guds tempel. Han skall lära oss sina vägar, hans stigar vill vi följa.”Ty från Sion skall lag förkunnas, från Jerusalem Herrens ord. Han skall döma mellan alla folk, skipa rätt bland mäktiga folkslag i fjärran. De skall smida om sina svärd till plogbillar och sina spjut till vingårds knivar. Folken skall inte lyfta svärd mot varandra och aldrig mer övas för krig. Var och en skall sitta under sin vinstock och sitt fikonträd, och ingen skall hota honom. Herren Sebaot har talat.” Mika 4:1-4

I en av 2:a Advents texter får vi visionen om Guds rike som fredens rike, där inga vapen längre behövs. Där människor som väljer ljusets väg sitter i skuggan utan nya hot i horisonten. Tänk om advent kunde få vara en sån tid, en tid då vi blir vän med mörkret på så sätt att vi lär oss sitta i våra skuggor men där inte låter mörkret sluka oss utan istället låter det bli till en övning i att tända hoppets ljus.

Att välja ljuset handlar inte om att ignorera verkligheten eller förneka smärtan i den, utan om att trots hur verkligheten än kan smärta, trotsigt hålla fast vid tron att det kommer gå upp en sol också över denna sorg.

Photo by Ales Krivec on Unsplash

2 reaktioner till “Dec 8 – ljuset bor inom dig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: