Dec 17 – en övning i närvaro

Advent handlar om att förbereda sig på Herrens, ljuset, hoppets ankomst. Under fyra veckor tänder vi ljus, hänger upp stjärnor och förbereder oss. Ett ljus per vecka är en pedagogisk hjälp för oss att bli redo för ljusets intåg i våra liv. Det bygger förväntan och hjälper oss hålla ut de mörka veckorna som leder fram till jul.

Nu lyser tredje ljuset och december har på många håll varit den solfattigaste månaden i år. Hur står man ut när livet är grått och tungt? Det är en fråga inte bara för de ljusfattiga dagarna inför jul. Det är en fråga som många ställer sig varje dag året runt. En rimlig fråga om livet bjuder på många utmaningar.

I dagens inlägg vill jag skicka med några extra tips på sådant man kan göra för att rikta sitt liv till ljuset och leva närvarande varje dag, inspirerat av kyrkans traditioner!

  • Ta en dag i taget. Jesus uppmanar oss att inte oroa oss för morgondagen utan leva i den dag vi just nu är i och söka ljusets och kärlekens väg där. (Matteusevangeliet 6:25-34)
  • Försök hitta vilan i att allt har sin tid. Det kan innebära att acceptera att du vissa dagar bara orkar göra det mest basala som att gå upp ur sängen, äta, gå ut en stund och sedan lägga sig igen. Tillåter vi dessa dagar finns goda möjligheter att vi kommer hitta till de andra dagarna igen då vi har mycket mer energi. (Predikaren 3)
  • Ring en vän, gå med i en förening, gå en studiecirkel – helt enkelt sök kontakt med andra människor! Vi behöver kontakt med andra människor det kan faktiskt göra all skillnad. Om ingen hör av sig till dig finns ändå möjligheter att hitta kontakt genom att själv söka kontakt.
  • Sök hitta något varje dag att vara tacksam för. Att praktisera förundran är oerhört viktigt och har många positiva effekter såsom att du blir mindre stressad, övar din kreativitet, blir mer generös och snällare! (Källa: boken ”Förundrans effekten”). Jag praktiserar förundran på flera olika sätt. Att fotografera är ett av de sätt som håller igång förundran under hela dagen. Jag har på så sätt övat mig på att se mönster och detaljer som jag vill föreviga. Ett annat sätt jag praktiserar förundran är genom att avsluta varje dag med att nämna några saker jag är tacksam för, något som gjort mig glad och slutligen något jag vill lämna bakom mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: