Lucka 4 – allt hänger ihop

Känner du dig splittrad? Allt hänger ihop! Alla delar är en del av en större helhet. Ditt liv hänger ihop med allt annat levande, det som sker påverkar oss och vad vi väljer att göra skapar följder för lång tid fram.

Vi kan inte styra över alla omständigheter. Det är en av mänsklighetens största kamper. Vid tiden för Jesu födelse var israels folk urless på sina omständigheter. Det hade varit kamp länge och det enda man längtade efter var att någon eller något skulle komma och bryta igenom dimman. Längtan efter Messias, alltså löftet de fått om en räddare från Gud, var stort. Det var så pass påtagligt att det oroade makthavarna. Den här dagen har i kyrkoåret fått temat ”Herrens moder”. Maria som fick uppdraget att föda Messias ställdes inför flera omständigheter hon inte önskat sig. Att bli gravid utanför äktenskapet var ett hedersbrott, Josef som var hennes trolovade hade all rätt att välja bort henne och förskjuta henne. Men båda dessa karaktärer visar på hur våra val får konsekvenser för lång tid. Maria och Josef accepterade den här enorma livsuppgiften som blivit tilldelad dem. För dem innebar det uppoffringar och ett utanförskap. Missförstådda fick de bära på löftet om en bättre värld som ett litet frö i deras hjärtan.

Fjärde advent kommer med ett löfte om att det snart vänder igen. Idag är det sista dagen av mörker innan vi kan börja lägga till soltimmar på dygnet igen. Det är på något sätt väldigt självklart att julen infaller vid vintersolståndet. Men julen lägger till en dimension till att fira. Den om att mörkret inte har sista ordet i våra liv.

Vi kan inte styra över våra omständigheter men vi kan välja hur vi ska hantera dem. Vi har inte kunnat värja oss det här året. Hur duktiga vi än har varit på överlevnadsstrategier har det här året påverkat oss. Det har utmanat oss och ställt mycket på sin spets. Det är sådana här år som får oss att mogna som människor. Som får oss att hitta till vad som verkligen är värt något i våra liv. På så sätt har det här året kommit med många gåvor till oss. För det är sällan vi verkligen inser vad som är viktigt förrän det är skarpt läge.

När vi läser texterna om tiden för Jesu födelse blir det också tydligt hur vi människor hanterar kriser på olika sätt. Det är naturligt att längta efter lindring och det är mänskligt att önska att någon kunde rädda oss från det som tynger oss. Men det vi kommer att se under den här veckan är hur viktigt det är att inse att räddningen inte kommer utifrån och sveper bort alla problem, räddningen föds istället som små sköra frön i våra egna hjärtan.

Utmaningen är att våga ta emot den räddning som kommer. Våga omfamna helheten av vad det innebär att vara människa. Allt har sin tid. Vissa jular blir inte som vi önskar men de hör också till livet. Men vi kan också trösta oss med att det kommer andra jular, det kommer inte alltid att vara så här. Men om vi lägger all vår tid på att längta bort från den tillvaro som är just nu finns en stor risk att vi missar gåvorna som den här tiden kan ge oss.

Fjärde och sista luckan handlar om att allt hänger ihop. Vi hör ihop med varandra, det vi gör får konsekvenser både i vår tid och för tider efter oss. Det här året har lärt oss om några konsekvenser som blir av människans agerande. Den här tiden kommer med inbjudningar och nya löften. Vi kan om vi vill ta emot hoppets gåva i våra hjärtan och tro att också små enskilda handlingar som vi orkar göra för en bättre värld, faktiskt kan göra stor skillnad i den större bilden.

Psalmisten David hittade tillslut vilan i helheten. Att bli omsluten på ALLA sidor innebär att vara helt och hållet sedd. Att allt får plats är i Guds hand. Vad väcks av tankar och känslor kring den insikten? ”Du omger mig på alla sidor, jag är helt i din hand.” Psaltaren 139:5

Photo by Filip Zrnzević on Unsplash

2 reaktioner till “Lucka 4 – allt hänger ihop

  1. Tack just vad jag behövde idag! Jag skulle vilja skriva lite om min svåra situation nu till dig. Men du har väl inte tid med en enskild människas problem? Vänlig hälsning/ Kerstin Åsberg

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: