Dec 22 – 5 steg för ett liv styrt av hoppet

För en del är det naturligt och för andra är det något man får kämpa sig till. Att leva ett liv där hoppet är en levande ingrediens är inte självklart men den är faktiskt nödvändig för vår upplevda livskvalité.

Den existentiella dimensionen tillhör en av fem hälsodimensioner. Vad det innebär är att det finns forskning som visar på hur viktig den existentiella dimensionen är för vårt mående. Den kristna traditionen erbjuder flera sätt att träna vår existentiella hälsa. Även om just det begreppet är nytt så är själva konceptet urgammalt och praktiseras av olika traditioner och religioner över hela världen. Den existentiella hälsan bygger på att vi har praktiker som hjälper oss möta, bearbeta och hantera livets alla skeden. Praktikerna ger oss resurser att leva helhjärtade liv, inte styrda av rädsla utan av nyfikenhet och kärlek. Den här adventstiden har varit präglad av pandemins perspektiv. Att acceptera livets smärtsamma och gråa nyanser är en viktig aspekt i den existentiella träningen.

Att tro på Jesus och vilja leva ett liv som hans efterföljare innebär inte främst att blint följa regler. Eller enbart tillhöra en grupp likasinnade. Om vi menar allvar att Jesus är en viktig förebild och ledsagare i våra liv kommer det leda oss till att omfamna hela livet. Att följa Jesus är att leva förankrad i den tid och verklighet som är just nu. Det är att möta svårigheterna med ett obändigt hopp om att det alltid finns vägar fram för oss.

Jesus är Guds svar på mänsklighetens vilsenhet. Gud blev människa, klev ned i tiden och mötte utmaningarna ett liv innebär i en vanlig kropp. Engagerad i vår verklighet visar Gud att det är här och nu vi ska leva. Vi hittar hem genom att acceptera vår egen mänsklighet, den som innebär att vi inte kan kontrollera livet men att vi kan bestämma hur vi vill möta det.

Den här julen blir annorlunda. För en del blir den mer utmanande än för andra. Den här julen spås bli en av de ensammaste i vår tid. Julen är för en del skimrande och magisk och för andra tortyr. Julens traditioner bjuder både in och stänger ute beroende på livsomständigheter. Vi blir väldigt fokuserade på familj på gott och ont. Pynt, pyssel, matkonster och alla julklappar kan innehålla både glädje och stress. Jag har inte firat jul ensam någon gång. Men jag har av andra orsakar lärt mig praktiker för att stå ut och hitta livsgnistan under en dag som är laddad med så mycket förväntan men också besvikelser.

Därför vill jag här dela med mig av 5 steg för ett liv styrt av hoppet en jul som många helst vill sätta inom parentes.

  • Acceptera din situation. Det kommer med största sannolikhet inte alltid vara så här. Allt har sin tid. Just i år blir det så här. Att acceptera omständigheterna är en oerhört viktig del i att kunna komma vidare mot det vi längtar efter. Även om det kan kännas bakvänt. Att acceptera verkligheten kanske känns som ett nederlag men det lägger grunden för något nytt.
  • Försök att inte älta din ensamhet. Ingenting blir bättre av att vi fastnar i att bara tänka på det som är negativt. Ibland kan det vara vettigt att reflektera över sin situation och utvärdera ens liv. Men alla situationer innehåller inte något vi ska lära oss. Vissa tider är bara som de är.
  • Aktivera dig i något som gör att du känner dig mindre ensam. Ta ett steg i riktning mot det du längtar efter, engagera dig i en samtalstråd i sociala medier, ring en vän, boka in dig på en kurs i januari. Något som aktiverar dig i riktning närmare det liv och de människor du vill ha nära. Om du tar steg närmare någon och den inte svarar på din invit, släpp taget om det då och leta på nytt håll.
  • Skapa dina egna traditioner! Julen är full av traditioner som vi försöker följa, ibland borde vi istället fråga oss vad vi vill ha för jul och skapa egna traditioner utifrån det utifrån de omständigheter man har. Ett väldigt bra sätt att få tiden att gå är att lära sig en ny matträtt eller ett nytt pyssel. Youtube är fullt av matlagninsgkurser och pysseltips. Rätt vad det är har en halv dag spenderats på att lära sig en ny teknik och du har glömt bort att livet är utmanande.
  • Gör något helhjärtat. Börja med de punkterna jag just nämnt. När du väljer att kliva in i uppgifterna, gör det helhjärtat så blir det tillslut roligt. Det kan börja i besvikelse men om du bestämmer dig för att du ska ha roligt kan du faktiskt vara med och påverka hur du kommer uppleva aktiviteten. Jag har levt med ett ordspråk länge ”man har inte roligare än man gör sig” och det gäller på livets alla områden. Fundera över hur du kan engagera dig i de dagar som ligger framför. Något som får dig att känna dig levande. Ut och spring, sjung med i alla sånger från favoritskivan, baka bröd.. Det du väljer att göra, gå ”all in” så kommer du se att livet fick fler nyanser.

Inget av dessa tips löser problem men de kommer garanterat ge dig mer hopp och aktivera dig och det kan i sin tur ge dig energi för att också ta itu med de problem du eventuellt har och kan göra något åt.

Livet är vår största gåva. Den tid du har fått är din att leva på det sätt som du vill. Du avgör hur gåvan ska förvaltas!

Photo by Kira auf der Heide on Unsplash

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: